JUHTKIRI Tülikas monument

Saarte Hääl
Copy
Albert Uustulndi lõhutud monument.
Albert Uustulndi lõhutud monument. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Armastatud kirjanik Albert Uustulndi pronksist ja klaasist monument Kuressaare pargi ääres näib Saaremaa vallavalitsusele olevat tülinaks kaelas. Sel suvel lõhkusid vandaalid monumendi taas, selle kordategemine on aga kulukas töö.

Kindlustuselt vallavalitsus monumendile tekitatud kahju hüvitamiseks raha ei saa, kuna selgub, et kindlustusfirma Gjensidigega sõlmitud lepingu järgi ei kuulu Uustulndi skulptuur kindlustatud esemete hulka. Monumendi kindlustamiseks oleks tulnud sõlmida erikokkulepe.

Tekib küsimus, kas tõesti sõlmis vallavalitsus vallavara kindlustamise lepingud, ilma et oleks kõiki tingimusi läbi lugenud? Ometi töötab vallavalitsuses mitu juristi.

Või ei osanud vallavalitsus ette näha, et vandaalid monumendi jälle lõhuvad? Korrakem taas: tänavu juulis juhtunu polnud sugugi esimene kord, mil kuju kallal jõudu prooviti.

Imestama paneb, et vandalismi ennetamiseks monumendi kallal pole siiani midagi tehtud. Pole selle juures valgustust ega valvekaamerat.

Vahest oleks aeg korduvalt juhtunust viimaks õppida? Jah, vallal raha napib, aga kus seda ülearu on? Oma vara eest tuleks siiski paremini hoolt kanda, sest teine kord ei pruugi olla sugugi viimane, mil keegi monumendi kallal oma suurt jõudu ja vähest aru demonstreerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles