JUHEND Päästame hot.ee ja online.ee e-kirjad

, Täiskasvanute arvutiõpetaja, isemõtleja
Copy
Foto: Erakogu

Ka täna, kui seda lugu kirjutan, ei suuda ma uskuda, et paarkümmend aastat kasutatud e-posti aadresside @hot.ee, @suhtlus.ee, @online.ee jt. uus Norra teenusepakkuja meie postkastid tuleval teisipäeval 5. septembril kustutab. Või et lihtsa elektronposti kasutamise mõistlik hind saab olla ligi 5 € kalendrikuus ehk 60 € aastas ajal, kui saadaval on palju täiesti tasuta e-posti teenuseid.

Arvutite ja nutitelefonidega seotud tasuliste lisateenuste hinnaproportsioonid, mis ei mõju potentsiaalsele tarbijale tõrjuvalt, on ammu välja kujunenud. Miks püüab tohutu kliendibaasiga teenusepakkuja oma klientidest vabaneda, selle asemel, et kasutajate hulga ehk mahu pealt tulu teenida?

Me oleme otsustanud, et vaba ettevõtlus peab olema meie riigis püha, mille tõttu ei saanud me ise endid selles ebameeldivas olukorras ka aidata. Kuna me ise oleme valinud otsustajad ja nende kaudu riigiorganid, kes ei saa ärihuvidele vastu seista.

Täidan oma kodanikukohust sellega, mida olen osanud ja loodan, et oskan edaspidi. Paigutasime lihtsale veebiaadressile bc.ee/online.pdf detailse piltidega juhendi selleks, et saaksid kogu oma senise kirjavahetuse online.ee postiserverist isiklikku arvutisse laadida ja sellest varukoopiad teha.

https://bc.ee/online.pdf juhend sarnaneb seni ilmunud 12 arvutiõpiku lehekülgedega.

Loodan leevendada süütunnet, kuna ka mina 30-aastase staažiga täiskasvanute arvutiõpetajana ei osanud online.ee tasuliseks muutumist ette näha. Olen pidanud õpetama väga palju Eesti Töötukassa arvutikursusi ja hot.ee ning online.ee aadresse eelistasime nende kasutuslihtsuste tõttu. Või ka lootuses, et mingite tõsisemate probleemide korral on teenuse tugiisikud meie oma riigis, kuna üleilmse haardega Gmaili kasutaja ei saa personaalsele abile loota.

Sooviksin hätta sattunud online.ee kasutajaid aidata ja juhendada oma arvutiklassis, aga mida aeg edasi, seda enam olen pidanud pettuma, kui midagi heast tahtest ehk loomupärasest idealismist pakun või ette võtan.

Täiskasvanute arvutiõpetaja töös näen ebakindlaid või üldistusvõimeliseks süsteemiks kujunemata oskusi. Kursuse kulgedes areneb alati vastastikune tänutunne õppija ja õpetaja vahel, kuna meil mõlemal on teineteisele palju pakkuda.

Uus kooliaasta on algamas. Kui sulle on pakutud võimalust osaleda tasuta arvutikursusel, ära tõrju endas meeldivat nostalgiatunnet istumisest koolipinki, kohtumisest heade kaaslastega ja lõbusatest vahetundidest. Oma igapäevarutiini muutmine nõuab ainult veidi pingutust. Pean oma tööd õnnestunuks, kui väärikad täiskasvanud õpilased „avanevad“ juba esimesel kursusepäeval – usaldavad õpetajat ja lobisevad kohvipausil kaaslastega.

Põhiliselt algajatele suunatud kursused on sobinud ka kogemusega kasutajatele, kuna arvutitööd toetab alusoskuste süsteem, mis vaatamata valdkonna kiirele arengule näib püsivat muutumatuna. Ise õppides või iseõppijast sõbra abiga pusides jäävad alati lüngad. Isegi kui algkursusel tegeldakse sellega, mida juba oskad, jõuab õpetaja praktiliste toimingute kommentaarides rääkida palju sellist, mis korrastab teadmiste ja oskuste süsteemi ka kogemusega kasutajal.

Teemaga seotud mõtteid võid lugeda ka minu avalikest postitustest Facebookis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles