KÕNE IFFILE Kaamoseajal päästab valgus ja tegevus

Copy
Mälumänguküsimusi esitab teiste seas ka Ivo Linna
Mälumänguküsimusi esitab teiste seas ka Ivo Linna Foto: Merit Lehtsalu / Saarte Hääl

Ilus pikk vananaistesuvi on läbi ja hallist taevast kallab vihma. Kuidas kaamoseaeg üle elada? Laulja Ivo Linna sõnul päästab pimedal ja kõledal ajal masendusse langemast tegutsemine.

Mäletan, et kunagi ammu, seitsmekümnendatel, kui Tallinnas elasin, ei näidanud päike end enam-vähem kolm kuud. Kogu aeg oli pime. Kui päike paistab ja valgust jagub, tunnen end muidugi palju paremini kui praeguste ilmadega. Mulle meeldib päike, meeldib valgus. Eelistan viibida sellistes ruumides, kus on kenad suured aknad ja korralik valgustus. Hämarad ja tumedad interjöörid – neid ma ei armasta. Ma ei kujuta ette, et peaksin istuma ainult hämara tattninalambi valguses – see ajaks vist küll hulluks.

Kunagi lugesin mingit uuringut, kus teadlased soovitasid: kui on kõige rängem pimeduse aeg, pange toas rohkem lampe põlema, sest tervise arvelt ei maksa kokku hoida. Ma täitsa usun seda ja talitan selle soovituse järgi, mis sellest, et see ei ole odav lõbu. Eks elektriarved lähe suuremaks küll, aga see-eest saab valgemal ajal toas toimetada jälle ilma, et lampi põlema paneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles