Saarlased on biojäätmete liigiti kogumisel esirinnas

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
biojäätmed
biojäätmed Foto: Urmas Luik

2023. aasta kolmanda kvartali Eesti Keskkonnateenuste (EKT) jäätmestatistika kohaselt on biojäätmete liigiti kogumine kõikides EKT teeninduspiirkondades kasvutrendis. Kõige hoolsamalt kogutakse Eestis biojäätmeid liigiti Saaremaal, kus liigiti kogutud biojäätmete osakaal moodustab olmejäätmetest 15%.

Ehkki biojäätmeid saaks koguda kaks korda enam – üleriigilise sortimisuuringu järgi on Eestis kodudes tekkivatest jäätmetest biojäätmeid umbes kolmandik –, on AS Eesti Keskkonnateenused juhatuse liikme Bruno Tammaru sõnul Saaremaa teistele suureks eeskujuks.

„Üleriigiline kasvutrend näitab, et jäätmeid on võimalik liigiti koguda mistahes Eesti otsas. Saaremaa on ühes Harjumaaga teistest märgatavalt eest ära läinud ning tõestab, et liigiti kogumises on võimalik saavutada väga hea tulemus. Saare- ja Harjumaa on olnud teistest edukamad, kuna seal on kohalikud omavalitsused olnud aktiivsed nii jäätmeveo korralduses kui mõtteviisi juurutamisel ja teadlikkuse tõstmisel, et biojäätmed on väärtuslik ressurss. Saaremaa kohalik omavalitsus alustas elanike ja jäätmevaldajate harimisega enne teisi omavalitsusi ning järjepidev töö on ära tasunud ja nüüd kannab vilju teistes enam,“ lisas Bruno Tammaru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles