Jane Kaju Sinu lähedaste lein on sinu kätes

Jane Kaju
Copy
Jane Kaju
Jane Kaju Foto: Erakogu

​“Tihti tuleb surmakohvikutes juttu sellest, kuidas täiskasvanud lapsed kardavad alustada vestlusi eakate vanematega elu lõpu teemal või kuidas ootamatult lahkunud kaasa soove ei teatud. Nii pakitseb veel aastaid hiljem hingel küsimus: kas tegin kõik ikka õigesti? Loodan, et tänane kirjutis annab mõtteid, kuidas teemale läheneda ning mida saame teha, et meie lähedastel oleks pärast meie lahkumist kergem,” kirjutab vaimse tervise õde, elulõpu toetaja Jane Kaju.

Elu lõpu teemadel vestlemiseks tuleks kindlasti valida hetk, kui kellelgi ei ole kiire ning ollakse mugavas keskkonnas. Viise teemale lähenemiseks on kindlasti palju, kuid toon välja kaks, mida olen ka ise palju kasutanud. Nende eest tänan USA matusevaldkonna reformijat Caitlin Doughtyt.

Esimeseks on “huvitav fakt” ehk jäämurdjaks on mingi uudis või teema, mida hiljuti kuulsid. “Nägin internetis, et tänapäeval saab lasta end matta isegi puuna. Mulle see idee täitsa meeldib. Kuidas sulle? Oled sa mõelnud, mis viisil sooviksid lasta end matta?”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles