Saaremaa kanepikasvatuse teele veeres ootamatu takistus

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
NOORTALUNIK: 2015 aasta sügisel oli Rauno Kuuskoril põhjust rõõmustada noortaluniku toetuse saamise üle.
NOORTALUNIK: 2015 aasta sügisel oli Rauno Kuuskoril põhjust rõõmustada noortaluniku toetuse saamise üle. Foto: Tambet Allik/Saarte Hääl

Eesti suurimaks tööstusliku kanepi kasvatajaks tõusnud Sauvere põllumees Rauno Kuuskor pelgab, et turvasmuldadele plaanitav kündmiskeeld sunnib teada loobuma mahetoomisest.

Riigile saadetud mahepõllumeeste pöördumises annab Kuuskor teada, et künni keelamine turvasmuldadel sunnib teda lõpetama mahetootmist ja võtma kasutusele taimekaitsevahendid ja väetised. See tähendab saarlase hinnangul põldude harimist täiesti vastupidises suunas heade tavadega ja keskkonnale vägagi kahjulikul moel!

Kuuskori osalusega ettevõtted kasvatavad mahekultuure Saaremaal, Läänemaal ja Valgamaal. Tema Saaremaa ettevõte harib 850 ha põllumaad, millest ligi 600 ha on kuivendatud uudismaa ja sellest omakorda üle 90 protsendi on turvasmullad. "Olen seal kasvatanud edukalt kanepit, kaera, suvinisu, suvirapsi. Mulla boniteet on 50-55, mis on ettevõtte maadest parima boniteediga üldse," viitas Kuuskor. Künni keelamine tähendab nendel põldudel mahetootmise lõppu, sest umbrohtu saab sealt tõrjuda põhiliselt vaid kündmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles