Uue konkurentsijärelevalve loomine – kaalutletud valik

Kalle Laanet
, justiitsminister (Reformierakond)
Copy
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Madis Veltman

"Justiitsministeerium on saatnud valitsusele arutamiseks pikalt ettevalmistatud eelnõu, millega luuakse Eesti õigusesse uus konkurentsijärelevalvemenetlus. Kuigi eesmärk on õilis – kaitsta tarbijaid ja ausaid ettevõtjaid paremini nende eest, kes konkurentsireegleid rikuvad, on välja pakutud lahendus jaganud õigusteadlased kahte leeri," kirjutab saarlasest justiitsminister Kalle Laanet (Reformierakond).

On neid, kes arvavad, et haldusmenetlus konkurentsiõiguse rikkumiste uurimiseks ei sobi, ning teisi, kes leiavad, et selleks ei sobi väärteomenetlus. Kahetsusväärselt on meedias läinud ringlema ka mitmeid argumente, mis kõiguvad vale piiril.

Kui teistes Euroopa Liidu liikmesriikides ongi konkurentsirikkumisi üldjuhul menetletud haldusmenetluses, siis Eesti on üks vähestest liikmesriikidest, kus seda on siiani tehtud kriminaal- või väärteomenetluses. ECN+ direktiiv, mis Eestil konkurentsijärelevalve parendamiseks üle võtta tuleb, sisuliselt välistab kriminaalmenetluse kasutamise ning muudab väärteomenetluse kasutamise keeruliseks. Seda silmas pidades on Eestis langetatud väga kaalutletud valik luua konkurentsirikkumiste menetluseks täiesti uus haldustrahvide menetlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles