TARMO PIKNER Dubais puudus vaid ketserite tuleriit

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Kolumnist Tarmo Pikner.
Kolumnist Tarmo Pikner. Foto: Erik Prozes

"Mida hullunud maailmas hullu ilmaga ja hukkaläinud kliimas ette võtta? Mis muud, kui tuleb teha kohanemispööre," kirjutab kolumnist Tarmo Pikner, kes oma käega kirjutas 1999. aastal maakonnaplaneeringusse, et Saare maakonda elektrituulikuid ei planeerita.

Kuigi Koperniku heliotsentrilise maailmasüsteemiga loeti keskaeg lõppenuks, ei andnud inkvisitsioon sugugi alla. Autorile on jätnud kustumatu mulje pilt kooliõpikust, kui keskaegsed poliitikud ehk inkvisiitorid põletasid tuleriidal universumi lõpmatuse teooria rajaja Giordano Bruno. Galileil nii hullusti ei läinud, kuid siiski oli ta elu lõpuni vangis, sest ei loobunud ütlusest "ta liigub siiski" (Maa ümber Päikese).

Nagu teame, ajalugu kordub ja enamasti grimassidega. Paralleelid olid isegi visuaalselt paljuütlevad, sest Dubai kliimakonverentsi korraldajate rüüd olid päris sarnased keskaegsete inkvisiitorite omadega. Samas tuleriita polnud mõtet üles seada, sest ketsereid ehk neid, kes ei usu inimeste üleloomulikke võimeid muuta planeetide liikumist ja päikese aktiivsust, polnud konverentsile kutsutud. Kohal olid aga tänapäeva "inkvisiitorid" ehk maakera kogu roheline koorekiht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles