Homme mälestatakse vaikuseminutiga Vabadussõjas langenuid

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Homme, 3. jaanuaril kell 10.30 mälestatakse Vabadussõjas langenuid vaikuseminutiga. 104 aastat tagasi, täpselt sel samal ajal, hakkas kehtima Vabadussõja relvarahu. Nõukogude Venemaaga sõlmiti vaherahu 31. detsembril 1919.

Vaherahu kokkulepe nägi ette sõjategevuse lõpetamise Eesti ja Nõukogude Vene vahelisel rindel 3. jaanuaril 1920. aastal kell 10.30. Vabadussõda lõppes Eesti võiduga 2. veebruaril 1920, kui kirjutati alla Tartus rahulepingule.

Iga aasta 3. jaanuaril kell 10.30 – relvarahu kehtima hakkamise hetkel – peetakse vaikuseminutit, et austada neid eestlasi ja välismaalasi, kes võitlesid Vabadussõjas ja andsid seal Eesti vanaduse eest oma elu.

Ühtlasi on 3. jaanuar ka Eesti lipupäev. Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud, samuti võivad seda teha kõik teised.

Vabadussõja relvarahu aastapäeva tseremoonia Kuressaare Vabadussõja ausamba juures toimub kell 10.20-11.00.

Tähistamisega suletakse sel päeval ajavahemikus kell 10–11 ajutiselt mootorsõidukite ja ühistranspordi liikluseks Kuressaare linnas Lossi tänav lõigul Raekoja tänava ristmik – Anton Lutsu tänava ristmik.

Koos terroriohvrite, vangilangenutega ja muul viisil hukkunutega võib Vabadussõjas inimkaotuste arvuks Eestile pidada üle 6000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles