JUHTKIRI Streik – kellele kurb, kellele lahe

Saarte Hääl
Copy
KURESSAARE NOORUSE KOOLIS oli esmaspäeval tavatult vaikne.
KURESSAARE NOORUSE KOOLIS oli esmaspäeval tavatult vaikne. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Esmaspäeval alanud üleriigiline õpetajate streik jättis enamiku koolimajadest tühjaks ja kõledaks ka Saaremaal. Kohalviibinud direktorid, õppejuhid ja teised koolitöötajad nokitsesid vaikselt omakeskis, nentides, et ilma lasteta on koolimaja kurb.

Vaatamata sellele, et õppetööd sel nädalal ei toimu, on enamike koolimajade uksed siiski avatud ja lastele, kes endale ise tegevust ei leia, ollakse valmis midagi nokitsemiseks andma.

Suur osa õpilastest leiab aga, et streik on tore ja lahe, saab kaua magada ja mitte midagi teha – nagu koolivaheaeg. Samas on ka neid, kes muretsevad oma eksamitulemuste pärast ning iseseisvalt või vanemate toel koolitükke harjutavad.

Nagu ka varem lehes kirjutatud, ei streigi õpetajad üksnes palganumbri pärast. Põhjuste ring on hoopis laiem, alustades õpetajaametiga kaasnevast suurest vastutusest ja lõpetades olematu vaba ajaga, tuleb ju õpetajail suhelda 24/7 ühendust võtvate lapsevanematega või kontrollida õpilaste koolitöid, mis on lastel – näiteks perereiside pärast – jäänud õigel ajal tegemata.

Haridusministergi nentis, et õpetajatöö vajab eelkõige regulatsioone ja konkreetset vastutajat, kelleks saab olla kas riik või omavalitsus. Praegune kaasvastutus on ministri sõnul viinud meid olukorda, kus ei vastuta keegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles