JÄRELHÜÜE Jumalaga, kallis ema ja abikaasa, sõber ja lähedane paljudele.

Saarte Hääl
Uuendatud 5. veebruar 2024, 12:26
Copy
Hele-Mall Lõuk
Hele-Mall Lõuk Foto: Erakogu

Kustunud on tegusa ja mitmekülgse Hele-Malle eluküünal, kes laiale üldsusele oli tuntud Mallena.

Mall sündis 31.07.1937 Võrus. Ema Minna ja isa Karl Läti peres oli ta ainus laps. Mall on ristitud Tartu Peetri kirikus. Pool aastat pärast tütre sündi kolis pere Tartusse, kus isa oli ehitusmeister ja ema koduperenaine.

Peagi algas II maailmasõda ja pereisa astus Eesti Leegioni Rebase pataljoni koosseisu. Punaarmee lähenemisel Eestile 1944. a põgenes Minna koos tütrega sugulaste juurde Võrumaale, isa võitles rindel. Kuid pataljon pidi taganema läände, mistõttu tahtis isa perekonna kaasa võtta, kuid ei leidnud neid enam üles. Pataljon liikus Saksamaale. Paar aastat hiljem emigreerus Karl Austraaliasse ega saanud hiljem oma perega enam ühendust.

Sõja lõppedes läks ema koos tütar Mallega uuesti Tartusse elama. Kooliteed alustas Mall Tartu M. Härma nim gümnaasiumis, mille lõpetamise järel asus neiu õppima Tartu riiklikus meditsiinikoolis laborandiks. Lõpetamise järel 1957. aastal suunati ta tööle Hiiumaa haiglasse.

Õpingute ajal oli Mall tutvunud Saaremaalt pärit noormehe Taivo Lõuguga, kes õppis EPA-s. Noored lõpetasid koolid samal aastal ja Taivogi oli suunatud tööle Hiiumaale. Küllap oli nii kokku lepitud või soovitud. 1958. aasta jaanuaris noored abiellusid. Algas pereelu ja pere laienemise aeg. Sündisid lapsed: Üllar 1959, Hannes 1962 ja Epp 1967.

Kui Taivo 1964. a Kingissepa rajooni EPT juhatajaks edutati, tõi see kaasa pere kolimise Saaremaa pealinna. Ja Mall asus tööle Kingissepa rajoonihaigla laboratooriumis, kus ta töötas 1982. aastani.

Kuna Mall oli suur käsitööarmastaja, kutsuti ta samal aastal rahvakunstimeistrite koondise Uku Saaremaa juhatajaks. Hiljem sai ettevõte nimeks AS Ukuaru, kust Mall siirdus pensionile 1994. aastal. Aga ega ta osanud aktiivse tegutsemiseta olla, Mallest sai pensionäride laulu- ja tantsuansambli Marleen esinaine. Ta oli hea organisaator ning suur ideede generaator ja elluviija.

2006. aastal, olles jäänud abikaasaga kahekesi, kuna lapsed olid pesast välja lennanud, ostsid nad Sõmerale uue kodu. Selle jõudsid nad teha hubaseks kodukoldeks, rajada iluaia ja korrastada abihooned.

Aastad läksid aga omasoodu. Ja palju teha jõudnud naise jõud hakkas raugema. Kolm aastat tagasi haigestus Mall raskesse haigusesse. Ta oli vapper võitleja, kuid korduv keemiaravi ja kolm-neli korda tabanud koroonapisik murdsid ta jõu. Hele-Malle minek tähtederiiki 28. jaanuaril kell 3.15 oli rahulik.

Jumalaga, kallis ema ja abikaasa, sõber ja lähedane paljudele.

Sõbrad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles