Tarbija soovibki oma energiakäitumist muuta!

Copy
KALLE KUKK kasutab oma kodumaja vee soojendamiseks katusele paigaldatud päikesekollektoreid.
KALLE KUKK kasutab oma kodumaja vee soojendamiseks katusele paigaldatud päikesekollektoreid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ligikaudu aasta on möödas sellest, kui viimati energiateemadel kirjutasin. Toona oli juttu elektripaketi valikust. Ja seda juttu oli kõikjal palju, kuna elektri börsihinnad olid 2022. aasta lõpus käinud päris peadpööritavates kõrgustes, valitsus oli välja tulnud universaalteenusega ehk üle pika aja hakati elektri hinda riiklikult reguleerima ning energia säästmisest rääkimine ei olnud enam tabu.

Õigesti tegid need, kes otsustasid juba veebruaris-märtsis universaalteenusest loobuda. Seejuures kõige suuremas võidus olid börsipaketile (tagasi) minejad, kuna keskmine elektrihind oli kibekiiresti alla tulnud ja kohati lausa ülimadalal. Seda soovitust julgen anda jätkuvalt – kel on vähegi huvi ja võimalust tarbimist teadlikult suunata, maksab börsihinnaga vähem kui fikseeritud hinnaga.

Aasta tagasi kutsusin siinsamas üles osalema ka küsitluses energiatarbimise teadlikkuse teemal Euroopa Liidu Horizon2020 kaasrahastusega projekti OneNet raames. Soovin nüüd tulemused kokku võtta ja lugejale raporteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles