Repliik Kas südameasi või südame asi?

Kalle Laanet
Copy
Kalle Laanet.
Kalle Laanet. Foto: Ints Kalnins

"On kena ütlemine: "Ära süga, kui ei sügele!" See meenus mulle kohe, kui tulid esimesed teated selle kohta, et Eesti kardioloogide liit (EKL) soovib Kuressaares keelata südamestimulaatorite paigaldamise ja vahetamise," kirjutab Kalle Laanet, endine Kuressaare haigla nõukogu esimees. 

Koostöö tulemusena saime mitmesaja Saaremaa patsiendi ravivõimalused palju paremaks teha, kõik asjaosalised on sellega rahul. Tervisekassa audit kinnitas asjakorralduse vajalikkust ning töö head taset, kuid asjassepuutumatud isikud tahavad ajalugu tagasi pöörata!

Praegu on kaalule tõstetud paljude saarlaste tervist ja elukorraldust mõjutava protseduuri käekäik. Küsin asjaosalisena – jah, ka mina olen südamestimulaatoriga patsient – EKL-i inimestelt-otsustajatelt, miks peaksime praegusest asjakorraldusest loobuma? Kas põhjuseks on konkurents alati vajaka oleva raha pärast? Kui nii, siis mõistame kardiolooge, kes on üldiselt sportlikud isikud ja seega ka võistlusaltid. Saaremaa südamehaiged pole aga staadion või spordisaal. Või ehk on Kuressaare haigla tööpoliitiline õnnestumine ja kardioloog doktor Hasso Uuetoa kellegi varvastele astunud? Head arstid, dirigendid, torumehed, treenerid jne elavad alatises konkurentsi- ja meediarünnaku ohus. Tagantjärele ei huvita kedagi, kas põhjuseks on raha, solvumine, konkurents... Muidugi kõlab erialaliidu avaldus mõjuvõimsalt: no kes siis veel teab?

Aga kordamiseks mõned arvud. Stimulaatorite paigaldamist ja vahetamist alustati Kuressaare haiglas aastal 2021, seni on paigaldatud 81 seadet, võimekus on paigaldada 50 aastas. Vastavas kontrollis käib aastas 250–300 patsienti. Tervisekassa audit annab teada, et maist 2021 novembrini 2022 hinnati 48 protseduuri, millest 27 olid stimulaatori paigaldamised ja 21 vahetamised. Lõppjärelduses on kirjas: "Audit näitab kardiostimulaatorite paigaldamise vajalikkust Kuressaare haiglas ja kasu patsientidele." (29.05 2023)

Teame ju otsustajate muret tervishoiuteenuste kehva kättesaadavuse pärast, miks siis me ometi lõhume vaevaga loodud hästi kättesaadavat töökorraldust? Terve talupojamõistus ütleb: "Kui ei ole katki – ära paranda!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles