UURING Harku ilmaradari tegevus inimestele ohtu ei kujuta (2)

Tõnu Veldre
Copy
Euroopa ilmaradarid
Euroopa ilmaradarid Foto: Saarte Hääl

Varkja külla plaanitava ilmaradari pärast muretsevate inimeste hirmude mahavõtmiseks tehti elektromagnetvälja mõõtmised Harku jaama juures.

Keskkonnaagentuuri poolt TalTechilt tellitud Harku ilmaradari vahetus läheduses tehtud elektromagnetvälja (EMV) mõõtmistulemused avalikustas vallavalitsus oma dokumendiregistris.

Uuringu sisu on ühe lausega kokku võetud: elektromagnetvälja (EMV) tase inimese püsival mõõteasukohtades viibimisel tervisele ohtu ei kujuta.

Eraldi uuriti mõju töö- ja elukeskkonnale. Tulemuste tõlgendus tugines mõõtmistele sagedusvahemikus 5590 MHz kuni 5690 MHz.

Eelduseks oli, et inimene viibib mõõdetud töökeskkonna asukohas piiratud aja jooksul, millest tingituna on inimesel võimalik pärast tööpäeva lõppu EMV mõjualast lahkuda.

Teisena uuritud olmekeskkonna ehk elu- ja puhkeala uuring eeldab, et inimene viibib selles asukohas 24 tundi päevas, püsivalt ja sealt lahkumata piiramatu aja jooksul.

Selgus, et Harkus jäävad elektromagnetväljade tasemed tuntavalt alla kehtivatele piirnormidele.

Uurimus "Elektromagnetvälja mõõtmine Tallinn-Harku aeroloogiajaama vahetus läheduses, mõõtetulemuste aruanne" on kokku 12 lehekülge pikk.

Täismahus saab uuringuga tutvuda SIIN.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles