Juhtkiri (Hoolde)kodu pole üksnes maja

Saarte Hääl
Copy
Muhu hooldekeskus.
Muhu hooldekeskus. Foto: Irina Mägi

Eile, aprilli esimesel päeval tähistas Muhu hooldekeskuse pere keskuse kümnendat sünnipäeva. Küllap oleks see number mõnevõrra suurem, kui hoone valmimine poleks läinud üle kivide ja kändude. Aga – lõpp hea, kõik hea.

Muhulastel oli tänapäevaste tingimustega hooldekodu hädasti vaja. Ja mitte üksnes Muhu, vaid ka Ida-Saaremaa ehk Orissaare, Pöide ja Laimjala piirkonna inimestel. Praegu ei kujutaks enam ettegi, et hooldekodu asuks kortermajas, kus puuduvad varuväljapääsud ja koridorides ei pääse ratastoolis istuja liikuma. Aga pisut enam kui kümme aastat tagasi Muhu valla eakate hooldekodu selline just oli.

Kodu tähendab inimesele enamasti palju rohkemat kui üksnes maja ja sisustus. Hooldekodu, olgu seal nii head tingimused kui tahes, saavad selle elanikele kodusemaks või lausa koduseks teha töötajad, kes eakate eest hoolt kannavad. Kes on pädevad ja empaatilised. Et oma kodust hooldekodusse asumine poleks eakale inimesele nii valus.

Saare maakonna elanikkond vananeb, mis tähendab üha suuremat nõudlust ka hooldekodukohtade järele. Hooldekodukohti meil paraku napib ja uut teenusepakkujat pole selles valdkonnas oodata vist niipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles