MATI VENDEL 65 Ajaloohuvi on see, mis paneb tegutsema

Aare Laine
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Juubilar Mati Vendel nakatus ajaloohuvist juba koolipoisina. Eriti põhjalikult süvenes ta Eesti ajaloo uurimisse, kui tal oli õnnestunud läbi lugeda raamat "Eesti rahva kannatuste aasta".

Aastaid hiljem on Mati Vendel saarlaste silmis tuntust kogunud mitmel viisil. Kaljukindlalt võitles ta selle eest, et Kuressaare kesklinnas seisaks taas Vabadussõja ausammas. Eesmärk oli kindel, punavõimude käsul hävitatud ajaloolise ausamba kohale tuleb teha samasugune monument. 1989. aastal pühitseti Vabadussõja ausamba alus. Sellest sündmusest on foto, kus Mati Vendel ja Valter Hommik asetavad dokumendid vutlarisse, mis seejärel monumendi alusesse müüriti. Ausammas avati järgmise aasta 23. juunil.

Kuid lähme veel ajas tagasi. Eelmise sajandi viimane veerandsada. Nagu sel ajal kombeks, ehiti Kingissepa linn enne oktoobripühi punalippude ja loosungitega. Ühel hommikul, vahetult enne revolvripühade algust, polnud aga üle tänavate paigutatud loosungitest ja hoonete seintele kinnitatud punalippudest lõhnagi. Pimeduse kattevarjus oli patriootiliselt meelestatud poistekambal õnnestunud punadekoratsioonid maha võtta. Noorukid jäid tabamata. Üks neist, kes kaaslasi tegutsema õhutas, oli Mati Vendel, mees, kel 5. aprillil sai täis 65. aastaring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles