Kuressaare lennujuhtimine läks üle kaugsüsteemile

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kuressaare lennujaam
Kuressaare lennujaam Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Lisaks Tartu lennuväljale juhendatakse 8. maist ka Kuressaare lennuväljale maanduvaid ja sealt tõusvaid lennukeid Tallinnast lennuinformaatori poolt suure monitori tagant, kuhu jookseb reaalajas pilt läbi kaamerate, vahendasid ERRi Uudised.

Tallinnas asuvale lennuinformaatori ekraanile jõuab reaalajas peaaegu samasugune pilt nagu kohapeal Kuressaare lennuvälja tornigi.

"Eeskätt tehnoloogia areng on see, millega me kaasa liigume. Kõik lennundus liigub sinna suunas, et ühtemoodi on see kokkuhoid ja teistmoodi võimaldada ka uusi digitaalseid lahendusi," rääkis Lennuliiklusteeninduse lennujuhtimise osakonna juht Mihkel Haug.

Aastas tehakse Kuressaare lennuväljal üle 1500 lennutoimingu, aga piloodi jaoks Kuressaare lennuväljale maandudes või sealt õhku tõustes väidetavalt midagi ei muutu ja ta ei pruugigi aru saada, et Kuressaare lennujaamaga suheldes räägitakse temaga hoopis Tallinnast.

"Kes pidevalt lendab, siis meie liinilendurid saavad aru, aga teised ei pruugigi saada," kinnitas Kuressaare lennujaama käitusjuht Aleksandr Borovkov.

Vajalikud kaamerad pandi Kuressaare lennuväljale üles juba mitu aastat tagasi ja nüüd on Eestis kohapeal välja töötatud arendus väidetavalt valmis.

Kuressaarde paika pandud kaamerad on tõesti head, sest Tallinna suurelt ekraanilt märgati kolmapäeva hommikul äkki, et lennurajale on jõudnud jänes. Raadioside kaudu anti sellest teada kohe rajameestele ja läkski tagaajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles