Uusi tõsiasju saarlasest olümpiasangar Voldemar Väli perekonna kohta

Veljo Kuivjõgi
Copy
Voldemar Väli 1903–1997.
Voldemar Väli 1903–1997. Foto: Vikipeedia

Eesti Isikuloo Keskuse juhataja Fred Puss edastas MTÜ-le Saarlasest Olümpiavõitja Voldemar Väli Mälestuse Jäädvustamise Fond arhiivist leitud teatise, et Voldemar Väli isa Aleksander-August Väli on 1940. aasta maikuus maetud Anseküla kalmistule.

Voldemar ise on meenutanud, et isa oli kunstnikuvaimuga mees, kellel oli Kuressaares oma töökoda.

"Ma olin umbes 10-aastane, kui ema kolis meiega ehk oma lastega Tallinna ja jätkas seal pagaritöökoja pidamist. Isa tuli hiljem järele," rääkis Voldemar Väli 1986. aastal spordireporter Tiit Karuksile.

Ilmselt normaalne pereelu Reet ja Aleksander-Augusti vahel enam ei klappinud, sest pereisa oli külapeal tite teinud.

"Minu isa Ossia Vahter sündis 1913. aastal ja oli Voldemar Väli poolvend," teab 85-aastane Marvi Vahter Salme alevikust. Tema vanaema Elisabeth Vahter oli Kärlalt pärit ja Aleksander-August Väliga ta selle lapse sai.

Täpselt samal ajal ehk 1913. aastal, kui Reet lastega Tallinna kolis ja sinna jäigi.

Reet Väli elas 88 aastat vanaks ja maeti 1953. aastal Rahumäe kalmistule. Tema noorim poeg Voldemar põgenes 1944. aasta 12. septembril Hiiumaa kaudu Rootsi ja saatis üsna pea Rootsist laeva seni tuvastamata Saaremaa sadamasse oma abikaasale Fernande-Adelele ja tütar Helgale järele. Helga on meenutanud, et sakslased käisid veel Saaremaal ringi, kui nemad siit läksid.

Naistest said sõbrannad

Marvi Vahter meenutab, et tema ema Helmi-Rosalie külastas Tallinnas käies ikka ka Voldemari abikaasat Fernande-Adelet ja nad olid head sõbrannad.

"Kui me ükskord saime Rootsi minna, pidime ka Fernande-Adele ja Voldemari kodust läbi käima, aga aega jäi väheks. Ehk teinekord, aga seda ei tulnudki," on Marvi seniajani kurb.

Sellest, miks Aleksander-August oma elu lõpupäevad Imara külas Tamme talus elas, ei tea selle talu praegused omanikud midagi.

Juuli Kuub, kes maalermeister Aleksander-Augusti surmast valda teatas, tahtnud Marvi Vahterile tema vanaisa hauda Anseküla surnuaial näidata, aga ka see näitamine jäi ära. Juuli Kuub suri 1991. aastal ja isegi oma tütrele Senni Travele (neiuna Kuub) ei jõudnud ta hauakohta näidata.

"Ma olen põhjalikult uurinud hauakive ja kättesaadavat infot, aga Aleksander-August Väli hauda pole ma leidnud," ütles Anseküla kalmistuvaht Anne Õitspuu.

Eelarve on peaaegu koos 

Nüüd saab Väli matustest juba 84 aastat ja kui toona pandi hauatähiseks puust rist, on see selle ajaga ilmselt hävinud. Siit aga üleskutse, et kui keegi teab Aleksander-August Väli hauakohta, palun andke siinkirjutajale tel 58 250 349 teada.

Saarlasest olümpiavõitja Voldemar Väli pronksskulptuuri rajamiseks on laekunud 130 annetust.

68 000-eurosest eelarvest on meil koos 58 000 ja viimased suuremad annetajad on Saaremaa Rotary Klubi, Bauest OÜ ja Harri Remmelkoor.

Kellele läheb korda Saaremaa kõige kuulsama spordimehe mälestuse jäädvustamine Kuressaares, saab jõukohase annetuse teha kontole EE812200221081009016 Swedbankis märgusõnaga "Skulptuur".

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles