Suurmees jõudis koju

Saarte Hääl
Copy
Juhan Peegli pronksskulptuur Pöide kooli juures.
Juhan Peegli pronksskulptuur Pöide kooli juures. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Need, kes Tartu ülikoolis ajakirjandust õppinud, teavad kindlasti, millal on juhanipäev ning kelle auks 19. mai sellist nimetust kannab.

19. mail 1919 Pöide kihelkonnas Uuemõisas sündinud Juhan Peegel oli keeleteadlane, kirjanik ja üks Eesti ajakirjandusõppe rajajaid. Eesti ajakirjanduse vaimne isa, kellelt õpitut on tema toonased tudengid püüdnud au sees hoida.

1994. aastal kirjutas Juhan Peegel ajakirjas Keel ja Kirjandus: "Ajakirjandus on paraku unustamas kõige põhilisemat nõuet: mida suurem on vabadus, seda suurem on vastutus." Samuti on Peegel öelnud: "Ajakirjanik sa võid olla, aga inimene sa pead olema."

Tema öeldu vabaduse ja vastutuse ning inimeseks olemise kohta peab paika ka tänapäeval. Ja mitte üksnes ajakirjanduse ja ajakirjanike, vaid meie kõigi kohta.

Pühapäeval, juhanipäeval avati Tornimäel Pöide kooli juures Juhan Peegli pronkskuju. Teekond oli üsna pikk – ja algul ka konarlik –, aga viimaks sai mõte annetajate abiga teoks. Juhan Peegel jõudis koju.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles