Olümpiavõitja skulptuur avatakse 26. oktoobril

Copy
Voldemar Väli 1903–1997.
Voldemar Väli 1903–1997. Foto: Vikipeedia

Saarlasest olümpiavõitja Voldemar Väli elusuuruses pronksskulptuur avatakse Kuressaare spordikeskuse ees 26. oktoobril koos rahvusvaheliste maadlusvõistluste korraldamisega.

Ühtlasi täitub 20 aastat spordikeskuse valmimisest.

Spordikeskuse suures saalis pole seni ei kreeka-rooma ega vabamaadluse võistlusi korraldatud, küll aga maja valmimise järgselt keldrikorruse maadlussaalis ühe korra.

Saarlastele hulgaliselt medaleid toonud spordiala jäi treenerite puudusel soiku, nüüd on Orissaares ja Leisis noori poisse hakanud juhendama Tiit Uspenski.

„Usun, et Kuressaare võistlusele tuleb paarsada maadlejat, noortest täiskasvanuteni ja ka neiud ja naised. Need võistlused saavad olema maailmas väga edukalt läbi löönud Voldemar Väli mälestuse jäädvustamiseks ja on austusavaldus tema saavutustele,“ arvas Tiit Uspenski.

Skulptor Elo Liiv töötab aktiivselt selle skulptuuri kallal ja kuna Tallinna pronksi valukoda on juulikuus kollektiivpuhkusel, lükkus Väli skulptuuri avamine sügisesse.

Eesti ilmselt kõige sportlikum kirikuõpetaja, nüüd EELK lääne piiskopiks valitud Anti Toplaan andis nõusoleku skulptuuri pidulikuks õnnistamiseks ja oma muljeid tuleb rääkima tuntud spordiajakirjanik Tiit Karuks.

„Mul on seniajani väga meeldivad mälestused kohtumisest Voldemar Väliga Stockholmis 1986. aastal. Osalesin jäähoki maailmameistrivõistlustel ajakirjanikuna ja teine saarlane, Reino Sepp selle kohtumise Väliga korraldas,“ rääkis Karuks.

Ilmselt saatis Voldemar Välit kogu elu ebameeldivad mälestused nõukogude liidu relvajõududesse värbamisega teise maailmasõtta ja imeläbi pääses ta Tallinna sadamas laevale minekust, sest tema koos ühe paarilisega saadeti meesterivist tünniga laeva vett tooma.

Nemad selle tünniga enam tagasi ei tulnud ja Väli tütar Helga meenutas, et isa oli väga kaua kadunud. Kus ta ennast varjas, pole teada, aga kui sakslased Tallinna vallutasid, osales Väli 1942. aastal viimati Eesti meistrivõistlustel ja saavutas oma 19. meistritiitli.

1944. aasta 12. septembril põgenes ta Hiiumaalt Rootsi ja pole soovinud enam oma sünnimaad külastada. Tunnustatud spordimehena sai ta algul tööd Stockholmi olümpiapargi korrastamisel ja kuigi ka tema tundis muret, et Rootsi riik annab sõjapõgenikud n-liidule välja, seda siiski ei juhtunud.

Millegipärast ei saatnud Väli kauaaegne treeningpartner Osvald Käpp, samuti olümpiavõitja, kes 1929. aastal läks elama Ameerika Ühendriikidesse, talle viisat, et Rootsist Ameerikasse elama asuda.

Skulptuuri maksumus on 68 000 eurot ja sellest summast on üheksa tuhat eurot veel puudu. Kellele läheb korda kõige saavutusterohkema Saaremaalt pärit spordimehe mälestuse jäädvustamine tema sünnilinnas, siis annetused on oodatud MTÜ Väli fondi Swedbanki kontole EE812200221081009016 ja selgitusse märkida „skulptuur“.

Tagasi üles