Juhtkiri Kännu tagant lahti

Copy
Leivakombinaadi hoone Kohtu tänaval meelitab igasugu huvidega rahvast.
Leivakombinaadi hoone Kohtu tänaval meelitab igasugu huvidega rahvast. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Varsti veerand sajandit tühjana seisnud ja ilma käes lagunenud endise leivakombinaadi hoone Kohtu tänaval on ainest andnud mitmeteks lehelugudeks. Nüüd on tekkinud lootus, et omaaegsest lõhnavast leivamajast määrdunud kolemajaks muundunud tööstushoone saab ometi uue elu.

Arendaja, muinsuskaitse ja vald suutsid lõpuks istuda ühise laua taha ja leidsid kompromissi, kuidas edasi minna nii, et rahul oleksid kõik osapooled. Samas ei tähenda paberi peal kokkuleppe sõlmimine, et linnapildis midagi ka reaalselt muutuma hakkab.

Kõigepealt tuleb ära oodata turismihooaja lõpp, sest palavate suveilmadega mataks lammutamisel tekkiv tolm puhkajad enda alla. Liikluse sulgemine Kohtu tänaval pikemaks ajaks tekitab aga lisaprobleeme niigi suhteliselt ühesuunalises vanalinna liikluses.

Uuringute tulemusena võib selguda, et muinsusväärtusega maja konstruktsioonid on oluliselt kahjustatud. Mis siis saab, selgub tulevikus.

Kuid lootkem parimat. Meie üldiselt kena kesklinn väärib seda, et selle servas laiutav määrdunud laik kaoks igaveseks minevikku, andes teed oskuslikult vanaga seotud uuele.

Tagasi üles