ANDRES SEPP Leidsin Ameerikast uue sõbra, kes tahtis investeerimisel aidata: "Sa ise ei tea sellest ju midagi!"

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy

Juuni alguses võtsin FB-s vastu sõbrakutse eaka saarlanna nime kaaperdanud trollilt, kes asus ilma pikema sissejuhatuseta seksijuttu ajama. Nüüd sain sõbraks "Sarah´ga", kes soovis investeerimisel aidata.

Sotsiaalmeedia kasutajad, teate ju küll, et sõbrakutseid sajab uksest ja aknast. Eelmises eksperimendis hoiatasin saarlasi ühe vanadaami nahka pugenud petise eest, kes pildil paistis umbes 25 ja oli endale Eestist leidnud juba kümneid keskealisi ja veidi vanemaidki (mees-)"sõpru".

Kui Saarte Hääles sellest kirjutasin, kadus libakonto fesarist üsna kähku.

Vahepeal jäid mõned sõbrakutsed tähelepanuta, aga eelmisel nädalal mõtlesin, et miks mitte ühe järjekordse õngitseja kavatsustega lähemalt tutvuda.

Saage teiegi tuttavaks – tema on "Sarah Lendra"! Konto järgi elukoht Fresno, California, USA. 10 sõpra, kuid see on mõistetav, sest preili liitus Facebookiga alles umbes eile. Huvitaval kombel on kümnest sõbrast ligi pooled Eestist, kuid see müsteerium laheneb juba üsna pea, kui preili küsib, kust mina pärit olen.

Suure lombi taha kolinud kaasmaalane, kes eesti keelt ei räägi! 

Ütlen, et Eestist, ja selgub, et tema ka! Kena on muidugi tutvuda kaugel elava kaasmaalasega, kuid eesti keeles ta siiski suhelda ei taha, sest polevat selles enam väga kodus. Hiljem mainib, et elab USA-s juba 11 aastat.

Aga millest siis räägime, uurin, ja saan vastuseks, et oleks tore teineteisest alustuseks veidi rohkem teada saada. Miks ka mitte? Saan teada, et "Sarah" on lahutatud, ja üsna kiiresti uurib uus sõber, millega mina tegelen. Väidan, et olen vabakutseline ja Sarah teatab, et tema on account manager ehk kontohaldur.

Järgmine küsimus lajatab päris otse: "Mis on teie töö, näib, et teenite sellega palju?"

Vastan, et nii ja naa, ning siis peaksin vastama, kui palju nädalas teenin. "Noo, sõltub" ja ajan pada edasi ning juba tulebki "hea pakkumine".

Saan teada investeerimisplatvormist signixindex.info, guugeldan seda kiiresti ja selgub loomulikult, et ei tasu torkida – kahtlane, ohtlik!

Pettus mis pettus!
Pettus mis pettus! Foto: Repro

Kiiresti tipib või kopib "Sarah" mulle Messengeri aknasse reklaamijutu, et 200 naelaga alustades on mul nelja-viie päevaga 1850 naela, millest peaksin loovutama talle vahendustasuna vaid 20% kogu kasumist.

Avaldan kerget kahtlust, kuid sõber survestab: "It is my friend!" Platvorm olla juba paar aastat tegutsenud ja 100 protsendi "legitimate".

(Vahepeal laekub mulle ka videotõestus, et raha tõesti liigub, ärgu ma kartku, kõik on jumala aus!) 

Alustan mängu ja uurin, kuidas kerge raha teenimist alustada. Selgub, et esimene samm oleks avada bitcoini konto, laadigu ma ainult äpp all ja saatku talle ekraanitõmmised.

Oot, miks? uurin ja selgub, et see on vajalik selleks, et ma vigu ei teeks. Sest ma olen ju "selles" uus…

Mul on juba väga lõbus.

Kiidan takka ja mõningase viivitamise järel teatan, et ostsin 9000 euro eest bitcoine. Ta peab seda naljaks ja palub lõpetada, sest "nemad" on "seal" ainult "tõsimeelsete" inimeste jaoks. Et kas ma siis olen ikka huvitatud.

Mul on veel lõbusam ja lollitan trolli edasi.

Saadan talle suvalisest Bitcom.com leheküljest pildi, talle see ei sobi, sest ma peaksin siiski äpi alla laadima, konto tegema ja rahakoti avama. Kuna mul see kõik "ei õnnestu", on Sarah vahepeal üsna kärsitu, rahustan teda ja palun mitte kiirustada.

"Härra, kas olete rakenduse alla laadinud?? Asume äri juurde!"

Küsin mitu korda, miks peaksin talle pilte saatma, ja saan vastuseks, et ma ei tea ju "sellest" midagi ja las ta teeb "oma tööd". Siiski ei anna talle rahu mu väide, et ostsin juba 9000 euro eest bitcoine.

Vahepeal uurin, mis tema kell on, ja saan teada, et kell 12 öösel, tema olevat tööl öövahetuses. Mina teatan, et mul on just lõuna, ja uurin, et kui vana ta on. 28 olevat ja 11 aastat elanud USA-s, Eestis elas aga Tallinnas.

Kui avaldan arvamust, et teisel pool on robot, saadab "Sarah" enast kiiresti foto.
Kui avaldan arvamust, et teisel pool on robot, saadab "Sarah" enast kiiresti foto. Foto: Repro

Küsin, kuidas lapsepõlv pealinnas oli, kuid vastuseks tuleb eesti keeles "härra, kas olete rakenduse alla laadinud??" ja "asume äri juurde".

Venitan veel ja loen seejärel veidike etteheitvat märkust, et ilmselt ma ei tahagi raha teenida. Ajan mulli edasi ja väidan, et teenisin vahepeal ühe tehinguga 4500 eurot. Seepeale saan teada, et tema platvormil teenin rohkem, isegi 15 000 ja rohkem ning "ei kaota midagi".

Ja muudkui nuiab, et saatku ma rahakoti saldost pilt. Mina aina vastu, et ei saa, küll on internet vilets, küll muud tehnilised põhjused, miks rahakotti ei pääse, kuni ta vihastab ja käsutab, et saatku ma pilt ja lõpetagu väitmine, et ei saa sisse.

Ja veel: "Why are you playing with me?" Miks sa mängid minuga?

Küsin seepeale "Why not?" Miks mitte?

Aga troll on piisavalt loll või kangekaelne, et mitte mõista.

Vahepeal tundub petisele, et ma mängin temaga.
Vahepeal tundub petisele, et ma mängin temaga. Foto: Repro

Järgmiseks palub ta mind teha video sellest, kuidas ma Bitcoini rahakotti üritan sisse logida, ma luban seda teha, kuid palun tal kannatlik olla.

Tuletan meelde veel eestlaste vanasõna "Kes kannatab, see kaua elab".

Paar tundi hiljem tulen teema juurde tagasi ja lollitan petist edasi. Väidan, et mu Bitcoini rahakoti nimi on Nipitiri.

Petis väidab, et sellist ei ole.

Mõistan, et ta ei mõista mind.

Stop scam!
Stop scam! Foto: Repro

P.S Muide, lausa karikatuursena mõjub selle libakonto ainus postitus: "Palun olge ettevaatlikud, facebookis toimub palju pettusi…" Selle juures on loosung "Stop scam!" 

Tagasi üles