Naiskodukaitsjate suvelaager – kirju kui liblikas

Ivika Laanet-Nuut
Copy
Kateloki kasutamist näitab laagrilistele Pöide malevkonna pealik Sven Ernesaks.
Kateloki kasutamist näitab laagrilistele Pöide malevkonna pealik Sven Ernesaks. Foto: Ivika Laanet-Nuut

Möödunud laupäeval kogunes 64 naiskodukaitsjat Saare- ja Hiiumaalt Leisi kanti Oitmele suvepäevi pidama. Selline töö- ja puhkelaager sai teoks esimest korda ning korraldajate sõnul võib see edaspidi muutuda traditsiooniks.

Suvepäevad avanud Saaremaa vallavanema Mikk Tuisu sõnul on see roll, mida naiskodukaitse ja selle liikmed meie ühiskonnas täidavad, tihti märkamatu.

"Meie kõigi elu oleks aga palju nukram ja keerulisem, kui neid tublisid naisi ei oleks. Ja seda nii rahu kui ka kriisi ajal," ütles vallavanem.

Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esinaine Piret Pruul rääkis, et suvepäevade idee tekkis juba novembris. Kord-kaks kuus kogunes korraldustuumik – Piret Pruul, Mare Kirr, Janne Mets, Jana Šukis, Ulje Kiil, Reena Ley, Taimi Kiissa, Hilje Lember, Mendi Kallavus, Iti Padar, Heli Tuisk, Ellen Kask, Ivika Laanet-Nuut – laagri korraldamist arutama. "Kindlasti plaanime seda traditsiooni ka edaspidi jätkata," ütles Pruul.

Töötubades vilgas tegevus

Kahepäevase suvelaagri kava oli kirju nagu kevadine liblikas. Päev algas laagri hümniga, millele oli sõnad kirjutanud Elina Kalm Orissaarest. Sõnad viisistas ja eeslaulis Laimjala juurtega muusik Katrin Nachtigall.

Naisi õpetas telki püstitama ja katelokki kasutama Kaitseliidu Pöide malevkonna pealik Sven Ernesaks koos abilistega, Kaitseliidu struktuurist ja ootustest naiskodukaitsele rääkis kaitseliitlane Timmo Saarestik.

"Teie olete tublimad kui mehed. Mehed valmistuvad sõdimiseks, aga me oleme väga kehvad pehme jõu kuvamises," leidis Timmo Saarestik. Ta tõi välja, et neid näiteks Suur-Randvere jaanitulele kutsunud külaselts on parim näide koostööst. Saarestiku sõnul on üks suurimaid ootusi naiskodukaitsele see, et mehed saaksid rohkem teadmisi juurde just meditsiinist.

Laagri töötubades õpetas naisi taimi tundma Agnes Heinla, maastikuorienteerumise viis läbi Tiiu Vichmann, tubaseid tegevusi juhendas Heli Tuisk Hiiumaalt. Psühholoogilisest esmaabist ja sellest, kuidas enda eest hoolt kanda, rääkis koolitaja Mare Kirr. Kes soovis, sai endale ise meisterdada naiskodukaitse suvelaagri märgi. Märgimasinal märgi tegemist õpetas Iti Padar.

Õhtupoolikul viis Märt Käesel läbi vahuveinikoolituse ja jagas õpetusi veinikultuurist. Toidukoolitusel "Maailma maitsed ja tervis" rääkis Mare Kirr maitseainetest, mida me iga päev oma toidulaual kasutame, ent ei teadvusta, et neil kõigil võib olla organismile kasulikke ravivaid omadusi. Samas said naised nautida grillpannidel valminud marineeritud lambaliha ja köögivilju, mida valmistanud kaitseliitlastest grillmeistrid Peeter Perens ja Aadi Kaasik.

Seejärel õppisid laagrilised Monika Raua eestvedamisel rivitantsu. Varaste hommikutundideni kestva öödisko korraldas Alver Raaper.

Pühapäev algas hommikvõimlemise ja kohvikoolitusega. Teadimisi parimatest kohvisortidest, kohvitaimede kasvatamisest ja töötlemisest ning kohvikultuurist jagas koolitaja Mihkel Jürimaa. Kell 11 langetati laagrilipp.

Laagri korraldustiimi pealiku Janne Metsa sõnul möödus laagri 24 tundi kiiresti ning osalejailt kuulis ta vaid väga positiivset tagasisidet.

"Mina olin eelkõige mures ilma pärast, aga kolmveerand aastat pidevat ilmataadi poole palvetamist kandis vilja," rääkis Mets. "Kahjuks olime ürituse päevakorras sunnitud tegema muudatusi nii-öelda puusalt, kuna paar olulist päeva läbiviijat hüppas viimasel sekundil alt. Seega pidid naiskodukaitsjad taas tõdema, et saavad ainult oma jõududega hakkama igas olukorras."

Hiidlased tunnustasid saarlasi

Metsa sõnul väärivad tänu nii laagri korraldustiim, külalisesinejad, ringkonna juhatus kui ka kõikide jaoskondade esinaised, kes olid suvepäevade organiseerimisel ja läbiviimisel suureks abiks. Samuti tänab Mets ettevõtmise sponsoreid ja toetajaid: Saaremaa vallavalitsust, Karja Pagariäri, MKPAADIELEKTER OÜd, Saaremaa Vett, Maxima Eestit, Saaremaa DeliFoodi ning Adu-Jaani kodumajutust.

"See on tore, et hiidlased on meid omaks võtnud ja meie hiidlasi," lisas Janne Mets.

Järgmine ühine kokkusaamine ja laager on plaanis Hiiumaal. Laagrilipp rändas juba hiidlaste juurde hoiule.

Saaremaa ringkonna esinaise Piret Pruuli tänusõnad kuulusid kogu korraldustiimile, toetajatele, abilistele ning kõikidele osalenud naiskodukaitsjatele.

"Emotsioon on hea ja peab vaid pöialt hoidma, et sellisest üritusest saaks meil traditsioon ning juba mõne aasta pärast teeme midagi sama vinget," lausus ta.

Pruul kinnitas, et tal on on au kuuluda nii vingesse organisatsiooni. "Naised on meil ägevad, kelle peale saab 100 protsenti kindel olla ja kellega iga kell n-ö rindele läheks," märkis ta. "Me oleme ägedad!"

Hiiumaa jaoskonna esinaine Krista Metsand sõnas suvepäevi kokku võttes, et Hiiumaa naistele üritus meeldis, nad olid rahul ja tuli ka huvitavaid ettepanekuid edaspidiseks. Hiidlased jagasid tunnustust naabersaare naistele ehk siis "õhinapõhistele tegijatele, kes andsid endast 120 protsenti ja rohkemgi veel".

Kogu ürituse jäädvustas videograaf Kaspar Raudsik, kes teeb laagripäevadest eraldi filmikese, mida naised juba põnevusega ootavad.

Tagasi üles