Koera alla ajanud autojuht ei peatunud, omaniku sotsiaalmeedia postitus põhjustas tulise arutelu

Foto sotsiaalmeedia postitusest.
Foto sotsiaalmeedia postitusest. Foto: Erakogu

Esmaspäeva pärastlõunal postitas murelik koeraomanik Facebookis saarlaste kuulutuste grupis, et otsib punase Mercedese omanikku, kes tema koera alla ajas ning seejuures oma numbrimärgi kaotas.

Postituse kommenteerijad asusid valdavalt autojuhi poolele. "Miks su koer jookseb vabalt Kangruseljal ringi? Või oli ta ketis ja mersuomanik ajas ta hoovis alla? Kui see juhtus ikkagi väljaspool hoovi, siis kas keegi teab punase mersu omaniku X kontakte? Juhendaksin teda, kuidas ta oma mersu kindlustuse abiga terveks saab," kirjutas Elmet.

Raido märkis, et kui koer jalutas vabalt ringi ehk väljaspool oma kinnistu piire ja ilma rihmata, on koeraomanik ise süüdi. Sõiduki omanikul on võimalik pöörduda kindlustuse poole ja lasta auto korda teha. Seejärel võtab kindlustus koeraomanikuga ühendust ja ta peab tasuma kindlustusele tekkinud kahjude eest. "Ma ei usu, et see autoomanik tahtlikult Su koerale otsa sõitis. Ju viimane ootamatult teele hüppas. Loomast on loomulikult kahju. Ja kahju on ka, et meie seas veel rumalaid inimesi on," lisas ta.

Arvati ka, et hooletutel koeraomanikel tuleks koerapidamine ära keelata.

Vahepeal täpsustas koeraomanikust postitaja, et "mitte kedagi ei ole süüdistatud, vaid teavitus numbrimärgi asukohast". See teisi postitajaid ei rahustanud, jätkati oletuste ja arvamustega, mida üks või teine pool pidanuks tegema.

Tuli ka kommentaare koeraomaniku kaitseks. "Te autojuhi kaitsjad siin, olete ikka kuradi südametud vennad..," kirjutas Tarmo.

"Oeh, kas te pole selle peale tulnud, et ka rihmastatud koera võib hooletu juht alla ajada! Näiteks kõnnib koer koos peremehega sõidutee servas, tee pool ja juht on telefonis? Igal juhul lihtsalt minema sõitmine, kui oled kellegi lemmikust üle sõitnud, pole normaalse inimese käitumine ju," kommenteeris Kristiina. "Ja üleüldse on jabur see, et mõned tõlgendavad seadust, mis käsib lemmikuid rihmas hoida nii, nagu see lubaks lahtisest kassist-koerast suvaliselt üle sõita. Tahtliku allaajamise ja hooletu sõitmise eest on samuti karistused olemas ja elu näitab, et kui seadusandja jätab karistamata, tuleb karistus ise varem või hiljem sellise mölaka juurde," lisas ta.

Säde arvas, et selline ükskõikselt sündmuskohalt lahkumine või sõidu jätkamine paneb juhi seisundi kahtluse alla.

Koeraomanik Kadri rääkis Elu24-le, et koer on õnneks elus. "Siseorganid on suuremate vigastusteta. Kui suurem trauma üle elatud, siis vajab ta hamba- ja ortopeedilist ravi. Lisaks on tal ka silmatrauma." Pere on Kadri sõnul üsna õnnetu ning mure koera pärast ei lase isegi magada.

Kadri selgitas, et nende väike beagle oli lihtsalt kodust jooksu pannud. "Ta on jahikoer ja instinktid võivad võimust võtta, millal iganes." Naise sõnul ta ise õnnetust pealt ei näinud. "Mina jõudsin kohale mõni minut pärast õnnetust. Kõige esimesena olid kohal halli autoga mees ja naine, kes nägid kõike pealt."

Pealtnägijate väitel sõitis punane Mercedese kaubik koerale otsa ega peatunud, vaid jätkas oma teekonda. "Nemad leidsid ka numbrimärgi ning andsid meile," lisas Kadri.

Kes hüvitab kahjud?

Eesti liikluskindlustuse fondi kahjukäsitluse juhi Toomas Pajo sõnul sõltub kahju hüvitamine juhtunu asjaoludest. "Kui koer jääb auto alla, siis saab koeraomanik nõuda kahju hüvitamist autojuhilt, aga kuna autojuhi vastutus on liikluskindlustusega kindlustatud, siis võib kahju hüvitamise nõude esitada otse kahju põhjustanud sõiduki liikluskindlustusele."

Kindlustusandja ja tema kontaktid leiab auto registreerimismärgi järgi siit.

Kui õnnetuses sai kahjustada ka auto, siis võib ka autoomanik nõuda koeraomanikult kahju hüvitamist. Kui koeraomanikul oli lemmiklooma vastutuskindlustus või laieneb loomaomaniku kodukindlustus sellistele vastutuskindlustuse kahjudele, siis aitab kindlustus loomaomanikul esitatud nõuet tasuda. Vastasel korral tuleb hüvitis auto remondiks tasuda koeraomanikul endal.

Pajo sõnul sõltub juhtunu asjaoludest, millises ulatuses peab üks või teine pool teise osapoole kahju hüvitama. Kõiki üksikasju teadmata ei ole võimalik seda selgeks teha.

Koeraomanikul tuleb pöörduda kahju põhjustaja liikluskindlustuse poole ja kindlustus teeb selgeks autojuhi vastutuse ning teeb otsuse kahju hüvitamise osas.

"Kui koerale otsa sõitnud autot ei ole võimalik kindlaks teha, kuid on selge, et kahju põhjustati kindlustamisele kuuluva sõidukiga, siis teeb autojuhi vastutuse selgeks ning otsustab kahju hüvitamise Eesti liikluskindlustuse fond," ütles Pajo.

Tagasi üles