Kuressaares asutati leinagrupp "Ees ootab sügis, kõle ja pime aeg. Ma isegi mõtlen, kuidas siis hakkama saan..."

Copy
Hanna Pukk
Hanna Pukk Foto: Erakogu

Eelmisel nädalavahetusel kogunes Punase Risti Kuressaare kontoris leinagrupp, mis ühendab neid, kes kaotanud oma lähedas inimese. Ettevõtmise algataja Hanna Pukk ütles, et kokku tuli kümmekond inimest.

"Tulemus oli hea, arvestades, et on suvi. Kõigepealt tutvusime ja siis jagasime oma kogemusi. See andis tuge, kui kohtusid inimestega, kes on sama protsessi sees," ütles ta.

Aprillis ema kaotanud Hanna otsis sellist tugigruppi internetist, kuid Eestis ta seda ei leidnud. Sellest tekkis mõte otsida omasuguseid tuge vajavaid inimesi.

Inimeste taust on erinev. "Grupis on inimesi, kes juba teismetes aastates on olnud leinas. Paljud on endaga tegelemise lükanud teadlikult kõrvale, sest see on raske, jäädakse koduseinte vahele," kirjeldas ta leinaga seotud käitumismustreid. Levinud on arusaam, et lein ja nutmine on tabu.

Kinnises Facebooki grupis "Leina tugigrupp" on tal pidev kirjavahetus umbes 40 inimesega. Temaga on ühendust võtnud ja oma abi pakkunud leinanõustajad ja psühholoogid.

Reaalselt loodetakse grupiga taas kokku saada augustis. Juba esimesel kohtumisel oli kohal leina kogemusnõustaja ja psühholoog, kes ka ise on leina läbi elanud. Spetsialistid on lubanud appi tulla ka edaspidi.

"Ees ootab sügis, kõle ja pime aeg. Ma isegi mõtlen, kuidas ma siis hakkama saan. Praegu on päikest, käimist ja üritusi, saab hakkama, aga sügisel...," mõtiskles Hanna.

Kuna Punase Risti ruumidesse kõik soovijad korraga ära ei mahu, toimub ilmselt mitu erinevat kokkusaamist. Teiseks ei soovi kõik, kes FBs suhtlevad, reaalselt kohale tulla.

Märksõnad

Tagasi üles