Kaamos suunab Eesti haridusse 100 000 eurot

Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

Kaamos Group toetab kohaliku elu ja hariduse arendamist ligi 100 000 euroga, panustades nii Kood Jõhvi tehnoloogiakooli, Saaremaa noorte õpetajate stipendiumiprogrammi kui Noored Kooli kaudu õpetajate sotsiaalsete oskuste arendamisesse.

Haridusprojektide toetuseks on Kaamos asutanud sihtasutuse Targem Tulevik, läbi mille saavad Eesti haridust sihtotstarbeliselt toetada ka teised ettevõtted. “Hariduses on palju kohti, kus saame ettevõtjatena panustada. Lõpuks on tarvis nii riigi püsimajäämiseks kui keerulistest olukordades hakkama saamiseks just hästi haritud inimesi,” rääkis Kaamos Groupi nõukogu liige Juulika Vahter.

Kood Jõhvit toetas Kaamos juba varasemalt. “Soovime panustada valdkondadesse, mis kasvatavad Eesti teenusmajanduse üht eesrindlikumat IT sektorit ja aitavad vähendada kasvavat nõudlust tarkvaraarendajate järele,” põhjendas ka tuleval õppeaastal koolile õla alla panemist Vahter. Seekordne toetuse summa on 15 000 eurot.

Teisalt on Vahteri sõnul oluline toetetada Ida-Virumaa piirkonna regionaalset arengut. “Euroopa absoluutselt parimaks hinnatud haridus ei tohi lõppeda Tallinna ja Tartu piiriga. Ka teised piirkonnad vajavad tähelepanu.”

Saaremaa uue õpetaja stipendiumi järgmiseks taotlusvooruks eraldab Kaamos teist aasat järjest 25 000 eurot. “Lisaks selle kogusime juunis korraldatud heategevuslikul golfiturniiril SA Targem Tulevik kontole osavõtjatelt teistkordselt üle 10 000 eurose toetussumma, mille suuname samuti Saaremaa õpetajate toetuseks,” rääkis Vahter.

Ta selgitas, et Saaremaa uue õpetaja stipendium pakub võimalust õppeks ja enesetäienduseks. “Õpetajate puudus on eriti terav tõmbekeskustest väljaspool. See on põhjus, miks jätkuvalt Saaremaa õpetajatesse panustame ja näeme, et üha rohkem ettevõtteid võiks sarnaselt suunata oma fookuse väikepiirkondade hariduse toetamiseks.”

Esimene Saaremaa noore õpetaja stipendiumi taotlusvoor toimus 2023. aasta sügisel ja stipendiumi pälvis neli õpetajat. Teises, värskelt lõppenud taotlusvoorus pälvisid toetust kaks noort õpetajat. Üks, kes elab Tallinnas, ent suundub Saaremaale õpetajaks ning taotles starditoetust eluaseme kulude hüvitamiseks ning teine selleks, et omandada teise kõrgharidusena õpetaja kutse. Järgmine taotlusvoor avaneb tuleval sügisel.

Möödunud aastal avas Kaamos koostöös sihtasutusega Noored Kooli sotsiaal-emotsionaalsete oskuste õpiringid, et aidata õpetajatel edukamalt ja sihipärasemalt toetada õpilaste sotsiaalsete ja emotsionaalsete oskuste arengut ning et nad saaksid ka ise tuge lapsevanematega suhtlemisel. Õpiringid alustavad 2024 aastal oma teist õppeaastat ning Kaamose jätkab oma toetust, panustades seekord 56 00 eurot.

Uuest õppeaastast panustab õpiringidesse ka Taavet Hinrikus ja Sten Tamkivi piirkondliku elu edendava tulevikufondiga Taavet+Sten. “See on hea näide ettevõtjate koostööst haridusse panustamisel ning annab võimaluse viia uuest õppeaastast õpiringe läbi kuni 15 koolis,” rõhutas Vahter.

SA Targem Tuleviku kaudu on ettevõtted koos Kaamosega panustanud mitmesse haridus- ja teadusprojekti, sh tehnoloogiakooli Kood/Jõhvi, arendusprogrammi Noored Kooli, asutanud Saaremaa uue õpetaja stipendiumi ja sõlminud teadusalase koostöölepingu TalTechiga.

Tagasi üles