JUHTKIRI Meri on, meri jääb, meri olema peab…

Copy
Etendus Maasilinnal.
Etendus Maasilinnal. Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

Saaremaa kui aegade algusest merega seotud paiga eluolu on tihedalt seotud merendusega. Kahjuks ei ole senimaani Saaremaal eraldi meremuuseumi. Ja ehkki siin ja seal saab merendusega seotud esemeid vaadelda ekspositsiooni osadena, ei anna see kaugeltki tervikpilti.

Tänases lehes arutleme asjatundjatega, kuhu, millal ja kas üldse võiks Saaremaale meremuuseumi rajada ja millised teemasid võiks ekspositsioon kajastada. Pakume välja: kalandus, viikingid, merekool, militaar, Maasilinna laev, laevaehitus. Sobivad asukohad oleksid näiteks: Kuressaare, Maasilinna varemed, Orissaare, Papissaare vesilennukiangaarid.

Üks kindel koht peaks loodavas meremuuseumis olema rannakaitse ajalool. Oluline osa saare meresõja ajaloos on soomuslaeval Slava Muhus, dessandil Albion Tagalahes, laatsaretlaeva Moero uppumisel, miinitõketel, vesilennukitel ja torpeedodel.

Saare- ja Muhumaa rannikul on mitmest ajajärgust pärit rannakaitsesuurtükkide positsioone. Seda teemat saaks meremuuseumis kajastada nii infostendide, ohutuks tehtud laskemoona näidiste ja miks mitte ka originaalsuurtüki eksponeerimisega.

Sobiva asukohana võiks kõne alla tulla taastamist vajav Mõntu mõisa peahoone, aga miks mitte ka enam kui sada aastat tagasi rajatud Papissaare vesilennukiangaarid, praegu vaikselt lagunev militaarobjekt.

Tagasi üles