MAAILM Kas Pariisis Seine’i jõel toimus tsivilisatsiooni enesetapp?

Copy
TEKITAS TÜLI: Olümpia avatseremoonia 8. osa Festivité sisaldas stseeni, kus drag queenid seisid ühes reas poodiumi taga. Korraldajate esialgse ametliku teate alusel oli see inspireeritud Leonardo da Vinci freskost Il Cenacolo (“Püha õhtusöömaaeg”), millel on kujutatud Jeesus Kristust ja tema 12 apostlit. Lavastuse autor Thomas Jolly ütles aga hiljem, et etenduses kujutati hoopiski Olümpose jumalatega seotud paganlikku söömaaega. Sellest hoolimata on avatseremoonia see episood sattunud paljude poliitikute, kristlaste ja ja isegi islamiusuliste terava kriitika alla.
TEKITAS TÜLI: Olümpia avatseremoonia 8. osa Festivité sisaldas stseeni, kus drag queenid seisid ühes reas poodiumi taga. Korraldajate esialgse ametliku teate alusel oli see inspireeritud Leonardo da Vinci freskost Il Cenacolo (“Püha õhtusöömaaeg”), millel on kujutatud Jeesus Kristust ja tema 12 apostlit. Lavastuse autor Thomas Jolly ütles aga hiljem, et etenduses kujutati hoopiski Olümpose jumalatega seotud paganlikku söömaaega. Sellest hoolimata on avatseremoonia see episood sattunud paljude poliitikute, kristlaste ja ja isegi islamiusuliste terava kriitika alla. Foto: Kuvatõmmis Youtube’ist

Säärase küsimuse esitab ameerika kirjanik ja ajakirjanik Rod Dreher. Üleeuroopalise levikuga ingliskeelses ajakirjas The European Conservative (TEC) ilmunud arvamusloos kirjutab ta, et tänavuste suveolümpiamängude avatseremoonia kujutas endast lääne tsivilisatsiooni huku algust. Dreheri sõnul oli Pariisi olümpia uvertüür kõige ehtsam Antikristusele pühendatud vaatemäng.

Olümpiamängud küll lõpevad homme, kuid viimase kahe nädala jooksul on maailma ajakirjanduses palju arutletud 26. juulil asetleidnud avatseremoonia üle. Kui uskuda ajalehti, on rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) toimunu suhtes algatanud põhjaliku kontrolli.

Praeguse seisuga on ROK vabandanud inimeste ees, kelle religioosseid vaateid ja tundeid võis olümpia avamine solvata. Vastav video on ROK-i YouTube’i kanalilt juba ammu eemaldatud.

Tagasi üles