JUHTKIRI Loodus on ajast ees

Copy
ÕUNAD
ÕUNAD Foto: www.freepik.com

Sel aastal on loodus jõudsate sammudega sügise poole astumas. Pihlakad on punased, suveõunad söömisvalmis ja metsa all punetavad pohlad, millel küll kõhualused alles valged.

Loodusteadlase sõnul on Saaremaal marjad, seened, lilled ja linnulaul tavapärasest ees lausa kolm nädalat. Samal ajal jagus meile ühtlaselt soojust ja niiskust, mis peaks tagama maksimaalsed saagid.

Viljakasvatajad on probleemi ees, sest tavapärane koristuskonveier ei toimi. Kõik neli enimkasvatatavat viljasorti valmivad ühel ajahetkel. Mida sa võtad või mida sa jätad? Vale koristusaeg võib saagi viia madalamasse sorti ja see tähendab kehvemat hinda. Pöördu või kaardimoori poole nõu saamiseks.

Kui mandrimeeste kapsasaak läks paduvihmade nahka, siis Saaremaa kapsakasvataja kurdab vähese vee üle. Sellest oleneb aga saak – kas kapsapea kaalub viis kilo või ainult kilo.

Õunakasvatajate sõnul on valge klaari aeg juba läbi, kohe-kohe valmib kuldrenett. Õunasaak on samuti kuidas kellelgi. Mõned puud on viljadest lookas ja oksad murduvad, teise otsas hõikab igavlev õunapunn naabrit taga.

Isegi kestaajavad vähid ei pea kehtestatud piirangutest kinni. Ajaks, mil 1. augustil algas püük, oli neil juba koor vahetatud.

Kõik see ei tähenda aga seda, et sügis tuleks varem kui tavaliselt. Vähemalt ei julge asjatundjad seda täna veel prognoosida.

Tagasi üles