JUHTKIRI Me ei ole vastu arengutele, aga…

Copy
Foto: Hillar Lipp

Kaunispe rannaniitudel rullub lahti Saaremaale üsna tüüpiline planeeringuvaidlus. Arusaadav on ju inimeste soov oma maale ehitada või vähemalt ehitusõigusega märgatavalt selle väärtust kasvatada.

Teisalt mõistame kõik hästi ka külaelanike soovi senist olukorda mitte muuta ja loodusväärtusi säilitada. Kaunispe küla Nigula, Lepametsa ja Lautri detailplaneeringu puhul on Saaremaa vallavalitsuse ja keskkonnaameti hinnangul looduse säilitamisega kõik hästi ja ka külaelanikud peaksid rahul olema, kuna senine külatee säilib kõigile avaliku teena.

Igal planeeringul on alati mitu tahku ja nendega tegelemine ei ole ka riigi- ega kohalike omavalitsuste ametnike jaoks alati lihtne tegevus. Ruumilist planeerimist suunav kohalik omavalitsus peab oma otsustes lähtuma hea halduse tavast ja kohtlema kõiki isikuid võrdselt, arvestades igal konkreetsel juhul asukohast tulenevate tingimuste ja muude asjaoludega. Laveerida tuleb paljude üksteisele risti vastukäivate seisukohtade vahel, lähtuda rangelt seadusest, kaitsta loodusväärtusi, samas peab arvestama ka asjast huvitatud maaomanike (rahalisi) huvisid.

Tagasi üles