Juhtkiri Nukker prognoos

Copy
Kihelkonna hooldekodu. Foto on illustreeriv.
Kihelkonna hooldekodu. Foto on illustreeriv. Foto: Irina Mägi / Saarte Hääl

Tänases lehes kirjutame Saaremaa valla osavaldade rahvastikuprognoosist aastateks 2024–2048. Paraku ei ole see prognoos rõõmustav, samas mitte ka üllatav. See, et meie rahvastik väheneb ja vananeb, pole uudis.

Demograaf Alis Tammuri koostatud prognoos aga näitab, et järgmise 24 aasta jooksul kahaneb elanike arv 120–140 inimese võrra aastas.

76+ vanuserühm on ainus, mis prognoosi järgi kasvab. Arvestades, et juba praegu vajaks Saaremaal kohe hooldekodukohta vähemalt poole hooldekodu jagu inimesi – praeguse seisuga 35 –, võib arvata, et tulevikus on vajadus üldhooldusteenuse järele veelgi suurem.

Tänases Saarte Hääles rõõmustab Lümanda lasteaia pere selle üle, et kauaoodatud juurdeehitis sai lõpuks valmis ning ruumikitsikus on viimaks ometi möödanik. Kui kauaks nii jääb – eks see paista. Rahvastikuprognoos näitab, et Lümanda ja Kihelkonna osavalla rahvaarv kahaneb veidi (–20 inimest), laste arv aga püsib või isegi kasvab veidi.

Leisi osavalla elanike hulk vähenevat 24 aastaga koguni 400 inimese võrra, Kuressaaret, Kaarma ja Pihtla kanti tabavat aga suurim rahvaarvu langus, lausa –1800 inimest), kuna suur osa noortest lahkub kodusaarelt, et õppida-töötada mujal. Enamik seabki oma elu sisse mujal.

Nukker prognoos, mis? Asjade senist käiku vaadates võib aga karta, et just nii nagu ennustatud, lähebki.

Tagasi üles