MUHU UUDISSED Luodus oo selle sügise lahke

Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Mineva nädali mool olli üks irmus kena kokkusuamine. 20.augustikuu pääva sai Lossi Lilli ehk ristinimega Lilli-Wilhelmine Riis, 102-vuastaseks. Ja et ma juba sõnna sünnipääva piduse õigel pääval sattusi, siis ma köisi mineva nädali Lilliga vanadekodu juttu kua aamas.

Ikka tulisema kange naene. Loeb ilma rillita, kojob varduid ilma rillita ja miel-mõistus oo nii selge, et aab nuorema inimese kadeks. Ja oma sünnipääva pidu aegas pidas Lilli nii uhke kõne, et ühna ihukarvad tõusid püsti. Iseenesest olli paljast kaks asja, mis ta südamele panni: kiegid ep pia pidama ennast teestest paramaks, kõik oo ühesugused, ja ep maksa kiirusta. Seda ta ütles kua.

Augustikuu lõppes mailmatuma valju vihmasaoga. Omingu vara olli õue ikka ühna lidrane. Kis oma tuhlivõtu talgud mineva laupa piale sättisid, nie võisid ikka pirekse kimpus kua olla. Aga saak oo vägev seevuasta. Ja põle luodus masu misegagid kuonerdan selle sui ja sügise. Kõiksugu marju ja õunu ja sieni nähisse olavad küll ning viel. Tiagid kus sõukse rikkusega jõvab. Äkist suaks nende valitsuseisadele sial Talinas mõned maksud tükkis tuhliste ja õuntega ää maksa? Neh nii kut muiste. Siis anti palk änamaste ikka vilja või tuhlina. Seda raha es olngid ju nii undrehti. Ja nüidkid, kui sa kuulad, suab rahval liiga ruttu otsa teene.

Undrehti asjade pääva ikka laskis ilm kenaste Liival pidada ja muuseumis suise aa kenaste ää lõpeta. Neh, Taevatuaet oo ju kua masu Muhu juurikatega ja kangest kultuurilembene. Siikantis ep saja väga tiheli, kui kuskil mõni ieskava või pidu õues pidada oo. Või juu taa tiab, et meitel ühte õiged rahvamaja põle ja suuremad pidud tulebkid suisel aal ja õues pidada. Lõunarandas, muinastulede üö aegas olli rahvast kokku tuln ikka meheste. Õnneks tansiruumi sial jägub.

Tarkusepäe olli puru kena! Päe paistis nii uhkesti ja Muhu kuoli lapsed ollid kua kut päävalilled selle omingu omade rahvariietega. Muhus läks pühabe kuoli ühtekokku 131 last. Ja esimeses jaos akkab õppema nelitesn last. Neh, ikka munukest kuolivuastat!

Laupa õhta oo Liival masu jälle ajujuoga. Kellu seitsmest turu noti all. Ennassid tuleb jälle internettis või Kätli juures kirja panna. Siis sellejärgi levab laupa õhta õige lava üles.

Ja laupa omingustpuolt, kellu ühessast kuni kellu kolmeni pääva pietse jälle undrehti asjade pääva Liival. Kõike nodi ep jõva Liivale korraga kokku vädada mitte.

Vat sõuksed luod. Olge munuksed!

Märksõnad

Tagasi üles