SÖÖMA! Saaremaa toidufestival stardib juba sel reedel

Copy
Saaremaa toidufestival 2023
Saaremaa toidufestival 2023 Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Juba sel reedel stardib tänavune, järjekorras 11. Saaremaa toidufestival. Programmis on ühtekokku 19 eriilmelist üritust ajavahemikus 6.–15. septembrini.

Vaatamata seljataha jäänud kümnele festivalile ei ole korraldajad sugugi väsinud ning jätkatakse taas värske hooga ja tänavu on lisandunud ka nii mõndagi uut.

Festivali peakorraldaja Angela Nairise sõnul pole Saaremaa restoranide nädalal kunagi varem osalenud nii palju söögikohti kui tänavu. "Lausa 18 ning neist neli väljastpoolt Kuressaaret, mida pole samuti varem olnud," rääkis Nairis Kadi raadio teisipäevases "Keskpäeva" saates.

Restoranide nädala toite saab nautida lisaks Kuressaarele niisiis ka Anglas, Leisis, Pangal ja Muhus. Menüü ja hinnad saab üle vaadata toidufestivali kodulehelt. "Oleme kokku leppinud, et erimenüü on kas 25 või 30 eurot, täpsemalt otsustab iga koht ise," märkis Nairis.

Jätkuvad ka eelmisel aastal alguse saanud giidituurid. Sel korral käiakse supelsakste radu. "Vaatame ja räägime, kus supelsaksad sõid, jõid ja liikusid." Tuuritada saab 6., 8. ja 11. septembril.

Selgi korral on festivali raames kavas erinevaid koolitusi, millest populaarsemad müüdi välja juba esimestel päevadel. "Kohvivalmistamise ja kokteiliõpitoad olid kõige populaarsemad," ütles Nairis, tänades Saaremaa kaubamaja partneriks olemise eest. Lisaks osaleb Coop toidufestivalil pakkudes allahindlusi kaubamaja köögiosakonnas ning kõigis maakonna Konsumites, kus kohalike tootjate tooted on erihinnaga. "Nii saab iga saarlane toidufestivalist osa," märkis Nairis.

Nagu ikka toimuvad linnapiknik, turupäev ja sügislaat ning juba järgmisel nädalavahetusel KÜLLA KÜLLA päev ja õunakohvikud. Nairise sõnul on KÜLLA KÜLLA üritusel sel aastal tervelt 14 osalejat, kellest kaks on täiesti uued – Koovi külaselts ja Orissaare Orval. "Oleme väga uhked kõigi üle, kes on meiega juba kuuendat aastat, see on mõnus seiklus mööda Saare maakonda, kus saab mängida ja võita," rääkis Nairis.

Veelgi olulisem on see päev küladele endile, kus kogukond võtab end kokku ja on ühe asja eest väljas. "Küladega on meil ka hästi hea koostöö," kiitis Nairis.

Pühapäeval, 15. septembril tuleb taas traditsiooniline õunakohvikute päev, kus sel korral keskendutakse säästlikkusele ning palutakse kaasa võtta oma karbid ja purgid.

"Aja jooksul on näha olnud, et inimesed ostaks küll, aga ei jaksa ju korraga niipalju süüa ja ikka tahetakse kaasa osta. Miks mitte siis purk kodust kaasa võtta ja sinna sisse mõnest kohvikust suppi osta," soovitas Angela Nairis. Lisaks palub ta kohvikukülastajatel varuda sularaha ning võimalusel kohale minna jala või jalgrattaga.

"Miks peaks üldse Kuressaare suuruses linnas autoga sõitma, ma ei tea," naeris Nairis.

Sel aastal on esmakordselt käima pandud buss neile, kes tahaksid toidufestivalile tulla Tallinnast. Hiidlaste bussifirma Tiit Reisid buss väljub Tallinnast laupäeva hommikul, teeb rahvale Saaremaal KÜLLA KÜLLA tuuri, seejärel ööbivad külalised Kuressaares ja saavad pühapäeval uudistada õunakohvikuid ning külastada Saaremaa Ehtsa poodi.

Rohkem infot ja kogu Saaremaa toidutoidufestivali programm on leitav toidufestival.ee ning sotsiaalmeediast.

HEA TEADA

Saaremaa restoranide nädalal osaleb 18 söögikohta.

Õunakohvikute päeval osaleb 28 kohvikut. Eelmine rekord purustatakse lausa seitsme kohvikuga.

Kolm nädalat enne ürituse algust olid kaks kaubamaja õpituba juba täis broneeritud. Mis näitab, et festival on oodatud ning seda jälgitakse huviga.

Esmakordselt festivali ajaloos saab mekutada maitseid, mida annab lõkketuli –Lõkkerestoran.

Esmakordselt festivali ajaloos on mandrilt tulijatele korraldatud bussireis Tallinnast – kaheks päevaks festivalile. Ja meil ei jäänud muud üle kui paluda abi hiidlastelt, Tiit Reisid aitab.

Esmakordselt kokatakse kohalikust toorainest suurel turupäeval ning lausa kolmel korral pakutakse mekutamise võimalust. Sellega jätkatakse suviste turupäevade traditsiooni. Retseptid saavad hiljem ka avalikuks, võib järele proovida, lihtsaid asju ka kodus teha. Laupäeval kokkavad külade esindajad.

Eelmisel aastal edukaks osutunud geopeitus "Saaremaa toidufestivali jälgedes" tuleb jälle, sedakorda on ka rohkem aardeid, mida nii suured kui väikesed avastada saavad.

Külad kutsuvad KÜLLA KÜLLA juba kuuendat korda ning avastamist ootab lausa kaks uut küla, kokku on osalejaid seekord 14. Saaremaa valla toel saavad meie külades seigelda ka Ukraina sõjapõgenikud.

Kogu programmis on suisa 19 erinimelist üritust

Festivali külastavad erinevatel aegadel kaheksa eesti ajakirjanikku erinevatest väljaannetest. Eesmärk on kajastada Saaremaa, Muhu, Ruhnu maitsete aastat läbi Saaremaa toidufestivali.

Angela Nairis

Tagasi üles