MUHU UUDISSED Laseks ikka langsamini

Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Ilmad oo nii tulise kenad ja sojad, et muist rahvast masu korjate õontega seltsis seevoasta maasikuid kua. Ja nõuksi oo mudud küll ning viel, kis ojomas köivad, kut aga vähägid aega oo. Lapsed pannid paarutes kuoli. Neh, mis nendel muud üle jähi. Sõukste kenade ilmadega oo sie akatus vielgid raskem kut muedu, ma arvaksi omas mõttes.

Laupa õhta olli viimane ajujuoga, midast turu noti all pieti. Ei neh, ilm olli kena soe ja sai mureta akkama. Paraminigid kut sui, sest tuult es oln ja sõnna oo nüid uusi aknuid-uksi kua juure tehtud. Tulevas kuus mindade Hellamoale. Voatab ja katsub, äkist ikka mahub ää.

Mineva riede köisid muist Muhu külavanamaid Kihnus. Nende valla elu uudistamas. Oln sur põnev reis. Ja ilmaga ju koa vädas.

Ainumas koht, kus aru suab, et sügis oo varsi käe, oo Liiva linna. Nie toedutänava putkad oo nüid puhas kindi ja poed oo rahvast nii lage, et sial tihasse juba sihes kua remonti. Muist kassasid oo kindi ja jäätisepoed oo masu üldse välja vissatud majast. Ja autu suab rahupärast poe juure ää parkida.

Aga nõukstel, kis siit suare pialt läbi kupatavad, nõukstel oo ikka niisamma kiire kut tüöuusis muhulasel kesksui aegus. Ilja aa iest ma sattusi koa ülemoal köima ja olli ikka kohe imelik. Virtsu kai pial autud sõitvad kõik üheteese sabas vaesevaevalt ühessakümnega. Ükskid es katsun teestest müöda aada. Aga õhta Kuivastus olli tükkis teene pilt. Sõuke paarutamine ja üheteesest müöda kupatamine läks lahti, et paljast istu autus ja loe issameiet. Mitte märki ep mõika. Siis öetse, et Muhu oo soar, kus aeg puhkab! Võtaks siis pirekse aega ja laseks langsamini ometiks. Näeks koa natusse Muhu soart ja autud jäeks terveks ja inimestele iŋŋed sisse.

Linnuse külavanam, Mudremäe Janno, oo välja rehkendan kogunisti nõukse uvitava asja, et kui Soaremaale minnes ep läheks kaudu suurt sillda ja keeraks Piiri alt tükkis Linnussele, siis lähäks aega umbest kolm-neli minutid änam kut suure silla pialt sõites. Aga näeks vahelduseks äe, kui uhke küla oo iidne Linnusse küla. Nõnnasammati annaks ju vahest Pädaste või Nõmmküla kaudu kua rinki minna. Siis ehk jäeks paramini miele koa, et Suure väina ja Soaremoa vahel oo viel terve Muhu soar ja Vähike väin.

Neh, et katsub siis ikka tassakeste ja olge munuksed!

Tagasi üles