TEADLASTE ÖÖ Teadus ei maga – öötäis teadust!

Copy
PIMEDAS ON PÕNEVAM. TalTech Kuressaare kolledž ootab Teadlaste Ööle
PIMEDAS ON PÕNEVAM. TalTech Kuressaare kolledž ootab Teadlaste Ööle Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

20. septembril toimub Kuressaare kolledžis taaskord möödunud aastal äärmiselt populaarseks osutunud Teadlaste Öö. Tule ja saa osa teaduse lõbusast poolest sel reedel kell 17.00.

Meretoorme väärindamise laboris toimuvas töötoas saab õppida tundma gaasimulli vees ning mida see seal teeb. Töötoas saab uurida, kuidas gaas muudab vee happelisust, kasutades erinevate joogiveeproovide ja pH-indikaatorribade abi. Aga mis tegelikult toimub, kui vee sisse lisatakse gaasimulle?

Vee gaseerimisel lisatakse sellele süsihappegaasi, kuid kinnises pudelis ei ole erinevust gaseeritud ja gaseerimata vee vahel näha. Mis juhtub, kui pudel avada ja gaasimullid esile tulevad? Avastame, kuidas gaasimullid mõjutavad vett ja kuidas Tyndalli efekt aitab meil seda näha. Töötuba sobib igas vanuses huvilistele, aga väiksemad võiksid võtta mõne suurema abilise endale seltsi.

Kaitsebasseini äärde üles pandud allveeuuringute stend. Stendi töötoas saab uurida, Kuidas toimuvad põnevad allveeuuringud: kuidas töötab mereseire, kasutades allvee-sonareid ja -lidareid, mis võimaldavad meil näha sügavale vee alla ja tuvastada sealset elu ning struktuure. Lisaks saab teada, kuidas on üldse võimalik mere põhjas uuringuid läbi viia – millised tehnoloogiad ja seadmed sellele kaasa aitavad. Ja et asi oleks tõeliselt haarav, tutvustatakse ka allveerobotit, mis suudab uurida sügavaid veekogusid. See on ainulaadne võimalus näha lähedalt, kuidas toimivad kaasaegsed mereuuringud ja milline on teaduse roll meresügavuste avastamisel.

Lisaks on sel aastal võimalik osa saada inspireerivast ja praktilisest töötoast, mis viib osalejad taime teekonnale seemnest õitsva lilleni. Töötoas saavad huvilised teha esimesed praktilised sammud oma koduaeda lilleniidu rajamiseks, omandades samal ajal väärtuslikke teadmisi taimede põnevast elust ja looduse toimimisest. Iga osaleja saab töötoa lõpus kaasa ise meisterdatud seemneümbriku, mille sisu saab kodus külvata ja jälgida, kuidas taimed õitsele puhkevad. See on suurepärane võimalus kõigile, kes soovivad tuua oma koju killukese loodust ja õppida selle kohta midagi uut. Töötuba on sobilik igas vanuses osalejatele ja ei nõua eelnevat aianduskogemust.

Näha saab ka teadusteatrit

Tänavu toimub kolledži hoovi peal ka teadusteater, mida viib läbi Argo Kirss. Teadusteater toob teaduse publiku ette hoopis teistsuguses vormis – näha võib midagi ootamatut ja silmaringi avardavat. Etendused toimuvad kahes sessioonis: 18.00-18.20 ja 19.00-19.20. Üritus leiab aset kolledži sisehoovis ja on avatud kõigile, olenemata vanusest.

Näeme Teadlaste Ööl – juba sel reedel, kell 17.00, Kuressaare kolledžis.

AJAKAVA

Töötoad
Mida teeb gaasimull vees?

17.00

17.30

Kuidas toimuvad allveeuuringud?

17.00

17.30

Teekond seemnest õieni

18.30

Teadusteater

18.00

19.00

Teadus ekraanil: kogu õhtu vältel

Laevapusle kokkupanek: kogu õhtu vältel

Tagasi üles