Mis aitaks mopeedikampade müraterrori vastu?

Copy
Mopeedid
Mopeedid Foto: Transpordiamet.

20. septembri Saarte Hääles ilmunud uudis "Kuressaares viskas mees värviga temast mopeediga mööda põristanud alaealist" pälvis palju vastukaja. Suur osa kommenteerijaist leiab, et noorte mopeedijuhtide müraterror ei peaks olema paratamatu mürafoon, mida linlastel alandlikult taluda tuleb.

Maigo Jõgi:

Küsimus politseile: mida saab tavakodanik sellise müraterrori puhul teha? Probleem on üleval olnud juba mitmeid aastaid. Politsei aga lahendust ei paista leidvat. Politseid on teavitatud korduvalt, vastused on aga mittemidagiütlevad. Jah, ma saan aru, et elan kesklinnas, aga tavaline liiklusmüra mind ju ei häirigi, olen sellega harjunud. Mopeedide müraterror on ju hoopis midagi muud. Keegi ei ole politseile kaevanud tavamüra korral, vaid ikka ekstreemsuste tõttu. Politsei väide, et midagi pole teha, mopeedid on tehniliselt korras, tundub uskumatuna (vähemalt nii väideti politseist, kui neile sai probleemi korral helistatud). Soovitus jääda mõistlikuks tundub lausa irvitamisena ja probleemi eiramisena, sest tavainimesed on siiani küllaltki normaalselt käitunud. Olen isegi korduvalt tahtnud mõnele midagi kodaratesse visata. Keegi julge siis lõpuks reageeriski, kuna tundub, et politseile on tavakodanike probleemid arusaamatud. Sellega seoses tekibki küsimus: kas sellise liikluskultuuriga üleskasvanud noored istuvad varsti autorooli, teades, et liikle, kuidas tahad, nii kultuuritult ja teisi häirivalt, kui vähegi annab.

Piret Puusepp:

Olen nõus, et linnas on müra rohkem kui maal. Kuid tõesti, mopeedimaffia hoiab tervet linna pinges ja jalgel pärastlõunast südaööni ja seda kevadest esimese lumeni. See pole normaalne, kindlasti mitte. Arusaadav, kui seda müra tuleb ette vahel, aga absoluutselt igal õhtul on mopeediterror, mis ei jäta ühtki linlast rahule ja rahulikuks. Neid mopeedinoori tuleb aina juurde, kui selle probleemiga ei tegeleta.

Jüri Aljas:

Mopeedikampade müraterror ei saa olla paratamatu mürafoon, mida linlased alandlikult taluma peaksid. Tegeliku "linnamüra" tajumiseks soovitan politsel ilma kaugelt nähtava autota veeta veidi aega pärast koolipäeva lõppemist näiteks Allee tänaval või mõne muu vähe pikema sirgega tänavalõigul.

Midagi peaks ette võtma, see on selge. Aga kellel on üldse õigusi ja vahendeid suurt hulka inimesi häriva müraterrori peatamiseks või vähendamiseks? Kui näiteks vallavalitsusse laekub x hulga allkirjadega pöördumine, mis edasi saab? Kelle võimuses on politsei tähelepanu fookust (näiteks koormakatteta killustikukoormalt) inimesi tegelikult häirivale probleemile suunata?

Reene Moschella:

Need mopeedid on kesklinna terroriseerinud müraga terve suve. Lossi tänavalt sõidavad terve õhtu läbi 15-minutiste intervallidega edasi-tagasi. Ronisid ooperipäevadel ka vallidele. Pole ime, kui kellelgi lõpuks üle viskas.

Kuskilt peab probleemi lahendamisega pihta hakkama. Alustaks näiteks sellest, et noorte mopeedid oleks kohe viidud tehnoülevaatusele. Kuuldavasti on neid tuunitud nii, et nad sellist müra teeksid.

Aivar Truu:

Ma ei õigusta vägivalda, aga see mopeediterrorism on küll üle mõistuse. Uus-Roomassaare teel liiguvad need gängid kaheteistkümne-üheni öösel. Mis ööunest siin rääkida saab?!

Tagasi üles