Ajaloohuvilised, tulge konverentsile!

Copy
Kuressaare linnus.
Kuressaare linnus. Foto: Saarte Hääl

Saaremaa muuseum korraldab Kuressaare linnuses 1944. aasta sündmustele pühendatud ajalookonverentsi.

Tänavu möödub 80 aastat 1944. aasta traagilistest sündmustest Eestis, mil leidsid aset viimased verised Teise maailmasõja lahingud ja toimus suurpõgenemine läände, kus just Saaremaa kandis keskset rolli, ning laienes vastupanuliikumine metsavendluse näol.

Meenutamaks ja mälestamaks neid kümnete tuhandete eestlaste saatust mõjutanud sündmusi, korraldab Saaremaa muuseum Kuressaare linnuse kapiitlisaalis reedel, 27. septembril kell 13–17 ajalookonverentsi "1944 – sõja ja rahu vahel".

Konverentsil esinevad nimekad Eesti ajaloolased ja oma valdkonna asjatundjad. Eesti Sõjamuuseumi – Kindral Laidoneri muuseumi direktori asetäitja teadusalal ja Eesti Mälu Instituudi uurimisjuht ajaloolane Toomas Hiio teeb ettekande 1944. aasta võitudest ja kaotustest idarindel. Eesti Sõjamuuseumi – Kindral Laidoneri Muuseumi ja Eesti Mälu Instituudi vanemteadur ajaloodoktor Peeter Kaasik räägib lähemalt 1944. aasta lahingutest Saaremaal. Kolmandana esineb endine Eesti kaitseväe juhataja kindral Martin Herem, kes räägib metsavendadest Eesti sõjaajaloos. Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogu numismaatikakogu hoidja arheoloog Mauri Kiudsoo, kelle üks peamisi uurimisvaldkondi on 1940.–50. aastatel rajatud metsavennapunkrite arhitektuur ja kaitse, keskendub oma ettekandes Eesti metsavendade argipäevale. Konverentsi lõpetab Eesti Mälu Instituudi juhatuse esimees ja inimsusvastaste kuritegude uurimisega tegeleva MTÜ S-Keskus tegevjuht ajaloodoktor Meelis Maripuu ettekandega 1944. aasta suurpõgenemisest.

Vahetult enne konverentsi ootame aga kõiki kell 12.30 lossihoovis asuva 1941. aasta kommunismiohvrite memoriaali juurde, kus toimub pärja asetamine ning kõnelevad Saare-Lääne piiskop Anti Toplaan, Saaremaa abivallavanem Koit Voojärv ja ajaloolane Endel Püüa.

Eelregistreerimine konverentsile kuni 26. septembrini aadressil piret.hiie-kivi@samu.ee. Kohtade arv on piiratud!

Tagasi üles