Juhtkiri Tehumardi mõõga needus

Copy
Tehumardi monument.
Tehumardi monument. Foto: Gert Lutter / Saarte Hääl

Kired Tehumardi rannas kõrguva "murtud mõõga" ehk monumendi ümber ei taha kuidagi raugeda. Ennekõike ärritab inimesi ühishauda maetud langenute väljakaevamine ehk surnute rahu häirimine, kuid see on juba toimunud ja seda tagasi pöörata ei saa.

Samal ajal liiguvad jutud sellest, et tee äärest äraviidud hauatähiseid hakatakse taastama, et tagada memoriaali terviklikkus. Arusaamatuks jääb vaid, kelle nimed neile uutele tahukatele kantaks.

Enam-vähem kindel on see, et kunstiväärtusena kaitse all olev ausambamõõk säilib, aga sellelt kaovad ebakorrektsed tekstid ja võõrvõimu sümboliseeriv viisnurk.

Aastakümnetega on Tehumardi mõõgast saanud omanäoline Sõrve maamärk. Selle jäädav eemaldamine maastikult tekitaks inimeste seas kirgede tormi, kuid varsti selle olemasolu unustataks. Seega oleks üks kiire lahendusvõimalus ausamba õhkulaskmine. Seejärel peaks endine muinsuskaitsejuht endisele välisministrile sõlmitud kihlveo alusel kaks kasti Saaremaa õlut viima.

Kui varem räägiti Tehumardi välja kohta lugu sellest, kuidas UFO-d käisid hõbedastes skafandrites pärast lahingut seal ringi oma meeste laipasid otsides, siis nüüd tekitab kohalike hulgas põnevat kõneainet hauaplatsile kasvanud rohu punaseks värvumine. Seega müstikat jagub.

Loodetavasti saabub mõningane selgus tuleval esmaspäeval Salmel toimuvas arutelus. Samas ei saa välistada, et sellest kõnekoosolekust kujuneb erinevate osapoolte vaheline sõnasõda, mis ei jää alla 80 aasta eest toimunud Tehumardi lahingule.

Tagasi üles