Vähekindlustatud lasterikkad pered saavad peagi kodutoetust taotleda

Copy
Laps
Laps Foto: Kallaste hobitalu/Facebook

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus (EIS) alustab 14. oktoobril madalama sissetulekuga lasterikastele peredele mõeldud kodutoetuse taotluste vastuvõtmist.

Lasterikaste perede elamistingimuste parandamisse panustab riik tänavu ligi 2,6 miljonit eurot. Taotlusi saab esitada 11. novembrini.

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse eluaseme ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu sõnul loob kodutoetus lasterikastele peredele energiatõhusamad elutingimused, mis mõjutavad kogu pere elukvaliteeti.

„Meie soov on, et kodutoetus jõuaks nendeni, kes seda kõige enam vajavad, ja annaks neile kindlustunde parema tuleviku loomiseks,“ sõnas Reinsalu.

Võimalus oma elamistingimusi parandada on peredel, kus kasvab vähemalt kolm kuni 19-aastast last (kaasa arvatud) ning kelle brutotulu ehk tulumaksuga maksustatav sissetulek ühe leibkonna liikme kohta oli eelmisel aastal kuni 450 eurot kuus. Sissetuleku hulka ei arvestata tulusid, mida tulumaksuga ei maksustata, sh lastetoetused, elatisraha.

Toetust saavad taotleda pered, kellel puudub oma kodu või olemasolev eluase ei vasta tänapäevastele elamistingimustele, näiteks puudub vee- ja kanalisatsioonisüsteem, pesuruumid on amortiseerunud, katus ei pea vett või küttekolded ei taga kodus piisavalt sooja temperatuuri või on tuleohtlikud.

Suurim toetussumma vooru kohta on 10 000 eurot. Ühele perele antakse kodutoetust kuni kaks korda. Kolme- ja neljalapselised pered, kellele on varem ühe korra kodutoetust eraldatud, saavad teisel korral taotleda veel 5000 eurot. Viie- ja enamalapselised pered, kellele on varem korra kodutoetust eraldatud, saavad teisel korral taotleda 10 000 eurot.

Toetust saab kasutada mitmeti. Näiteks eluaseme püstitamise, renoveerimise, ümberehitamise või laiendamisega seotud väljaminekuteks, aga ka eluaseme tehnosüsteemide rajamise, muutmise või asendamisega seotud kulutusteks. Lisaks võib toetust kasutada eluaseme soetamiseks juhul, kui leibkonnal ei ole päris oma kodu või leibkonna omandis olev maja või korter ei vasta kaasaegsetele elamistingimustele, sealhulgas on eluase pere jaoks mõistlikel eeldustel ruumiliselt liiga väike.

Varem toetust saanud pered peavad teisel korral toetust taotledes olema toetuse taotlemise hetkeks eelmise toetuse sihtotstarbeliselt ja tähtaegselt ära kasutanud ning esitanud sihtasutusele seda kinnitava lõpparuande.

Tagasi üles