KRISTI SILLART Noorte tunded ja mured on olulised!

Copy
"NOORTESÕBRALIK KOHT," ütleb Ajamajas asvuva noortekabineti kohta ämmaemand-nõustaja Marje Altrov.
"NOORTESÕBRALIK KOHT," ütleb Ajamajas asvuva noortekabineti kohta ämmaemand-nõustaja Marje Altrov. Foto: Maanus Maasing / Saarte Hääl

"10. oktoobril tähistatakse ülemaailmset vaimse tervise päeva – päeva, mis juhib tähelepanu sellele, kui oluline on hoolitseda vaimse heaolu eest. Kuigi teadlikkus vaimse tervise tähtsusest on aastatega kasvanud, jääb see teema sageli tahaplaanile," kirjutab Kristi Sillart, üks vaimse tervise konverentsi KOOS korraldajaist.

Tänavune, juba kolmas konverents toimub Saaremaa gümnaasiumis sel neljapäeval, 10. oktoobril kell 10–14. Noortele suunatud konverentsi teema on "Oleme hoitud". Selle kaudu soovime noortele märku anda, et nende tunded ja mured on olulised ning nad väärivad tuge ja hoolt, et tulla toime tänapäeva maailma väljakutsetega.

Kiiresti arenev tehnoloogia ja sotsiaalmeedia on noorte ellu toonud tugeva surve. Info liigub peadpööritava kiirusega ning sotsiaalmeedia pakub välja ideaale, mis on sageli kättesaamatud. Noored tunnevad, et nad peavad pidevalt saavutama midagi suurejoonelist ja tõestama oma väärtust, justkui edukus ja väärtus oleksid teineteisest lahutamatud. See pidev võrdlemine ja surve on aga paljudele liiga raske koorem. Meie ühiskonna ootused, et noored suudavad sellise survega iseseisvalt hakkama saada, on ekslikud ja ohtlikud.

Keerulised aastad

Viimased aastad on noorte jaoks olnud eriti keerulised. Pandeemia tõi kaasa isolatsiooni, muutis igapäevaelu rütmi ja lisas ebakindlust tuleviku suhtes. Paraku on viimase aasta jooksul noorte vaimsele tervisele täiendavat koormust lisanud ka sõjad ja rahvusvahelised konfliktid. Ülemaailmsed pinged, konfliktid ja sõjaõudused mõjutavad noorte vaimset heaolu kaudselt – sotsiaalmeedia ja uudiste kaudu. Hirm tuleviku ees on muutunud paljude noorte jaoks igapäevaseks reaalsuseks, millele lisanduvad muud mured, nagu koolisurve ja sotsiaalmeedia võrdlemised. Paljud noored on selle tulemusena hakanud tundma end läbikukkununa, kuigi tegelikult on nad lihtsalt tohutu surve all. Ärevus, stress ja kurnatus on saanud osaks paljude igapäevaelust ning paljud ei oska nendega toime tulla.

Vaimse tervise probleemid ei ole alati silmaga nähtavad. See teeb nende varase märkamise keeruliseks. Tihti varjavad noored oma muresid, kartes, et neid ei võeta tõsiselt või et nad peavad näitama, et saavad ise hakkama. Paraku on sellistele probleemidele tihti omane vaid kasvada, kuni tundub, et väljapääsu enam polegi. Eestis on suurenenud alaealiste enesetapukatsete arv – see on selge häiresignaal, mis näitab, et noortele tuleb pakkuda tuge juba enne, kui olukord muutub kriitiliseks.

Vaimse tervise eest hoolitsemine ei tohiks olla ainult kriisile reageerimine – see peab olema pidev, ennetav tegevus. Nii nagu me hoolitseme oma füüsilise tervise eest, on oluline regulaarselt hoolt kanda ka vaimse tervise eest. Noored vajavad turvalist ja toetavat keskkonda, kus nad saavad oma muresid väljendada ning tunda, et neid kuulatakse ja mõistetakse. Nad peavad teadma, et nende vaimne heaolu on oluline ja et nad ei ole oma probleemidega üksi.

Teadmised ja nõuanded

Konverents KOOS annab noortele väärtusliku võimaluse saada uusi teadmisi ja praktilisi nõuandeid, kuidas oma vaimse tervise eest hoolt kanda. Esinevad politsei- ja piirivalveameti rakendusekspert, üle 20 aasta siseturvalisuse valdkonnas tegutsenud Pärtel Preinvalts; ämmaemand-noortenõustaja Marje Altrov; Leet Rauno Lember, kes alustas Saaremaa noortevolikogust ja hiljem töötas ministri nõunikuna ning tegutseb praegu juhtivas ametis Eesti militaartehnoloogia sektoris; raadio- ja telesaatejuht Kertu Jukkum ning laulja ja laulukirjutaja Inger. Päevajuht on näitleja Mihkel Vendel. Uudistada saab messiala. Messil osalevad ohvriabi, erakliiniku Hanvar noorte nõustamiskabinet, Saaremaa toetava hariduse keskus, Kuressaare haigla noortekabinet Ajamajas, Punase Risti Saaremaa selts, Terviseamet, Politsei-ja Piirivalveamet ning MTÜ Peaasjad.

Esinejad ja spetsialistid jagavad praktilisi nippe stressi ja ärevusega toimetulekuks ning rõhutavad, et abi on alati olemas. Koos osalemine ja ühine kogemus loovad noortele turvatunde ja tugevdavad ühtekuuluvustunnet, mis on eriti oluline neile, kes tunnevad end sageli oma muredega üksi.

Vaimse tervise eest hoolitsemine on meie kõigi ühine vastutus. Noored vajavad, et me kuulaksime neid, toetaksime ja aitaksime neil oma muresid jagada. Me ei saa jääda pealtvaatajaks, kui nad selle suure surve all murduvad. Ainult siis, kui loome neile toetava ja mõistva keskkonna, saame tagada, et meie noored tunnevad end tõeliselt hoituna ja väärtustatuna ning suudavad kasvada vaimselt tugevateks ja tasakaalukateks täiskasvanuteks.

Tagasi üles