PEREARST Vaktsiin pole vaenlane, vaid tõhus abiline

Copy
Perearst Elo Lember
Perearst Elo Lember Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Kui end mõne raske tõve vastu lihtsa vaktsiinisüstiga kaitsta saame, siis kasutagem ometi võimalust – usaldades teadust ja õigeid allikaid," kirjutab perearst Elo Lember.

Praegu, sügisel on taas aeg rääkida vaktsineerimisest. Seekord pole teemaks üksnes koroona, mis nüüdseks kõigil korra või mitugi läbi põetud on ning mis on muutunud nii-öelda tavaliseks ülemiste hingamisteede haiguseks. See muidugi ei tähenda, et ta nõrgestatud organismidele endiselt saatuslikuks ei võiks saada, mistõttu on neile inimestele (üle 60-aastased jt) vaktsiin endiselt tasuta. Kuna vaktsiin on kuuedoosilistes ampullides, tuleb oma soovist perearstile aegsasti teada anda.

Kuna viirused on "saba ja sarvedeta", siis pole ravimitel nende hävitamiseks kuskilt kinni haarata erinevalt bakteritest, millel on antibiootikumide abil kergesti haavatav kest. Heal juhul suudame preparaadi abil seisma panna mõne viiruse paljunemise, aga selle lõpliku hävitamisega peab keha ise toime tulema. Palju tõhusam on luua vaktsiini abil antikehade reservpataljon, mis pahalase kindla tunnuse järgi ära tunneb ja õigeaegselt lahingusse tormab.

Tagasi üles