Invaru keskuses saab imetleda mereranda

Monika Metsmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KILLUKE RANDA: Nii Saaremaa puuetega inimeste koja juhataja Veronika Allas kui ka Margit Juht ja Kadri Tiido Invarust leiavad, et kunstnike töö tulemus on nähtud vaeva väärt.
KILLUKE RANDA: Nii Saaremaa puuetega inimeste koja juhataja Veronika Allas kui ka Margit Juht ja Kadri Tiido Invarust leiavad, et kunstnike töö tulemus on nähtud vaeva väärt. Foto: Maanus Masing

Paarkümmend Saaremaa puuetega inimeste koja kunsti- ja käsitööhuvilist valmistasid Invaru Kuressaare abivahendikeskusele mereranda kujutava taiese.

Abivahendikeskuse seina kaunistama hakkav kunstiteos on valmistatud looduslikest materjalidest – pilliroost, kuivatatud taimedest ja mere äärest korjatud valgetest merekarpidest. “Nende merekarpide saarekeelne nimetus on, muide, kajaka kingad,” märkis koja juhataja Veronika Allas.

Materjal, millest ühistööna valminud taies tehti, on kokku kogutud üle Saaremaa: Lümandast, Saklast, Leisist, Roomassaarest, Mändjalast. Käivad ju ka Kuressaares tegutsevas kojas koos inimesed üle Saaremaa.

Kuna kunstnikke oli palju, tuli pildi kujundamise teemal ette ka vaidlusi – mida ja kuidas teha, et saada parim tulemus. Taiese valmimine võttis aega mitu kuud. Algust tehti mullu novembris. Kord nädalas said autorid kokku, et siis koos tegevusjuhendaja Kersti Nuudiga pildi kallal pisut nokitseda.

Pildi jämedakoeline alusriie värviti helesiniseks aerosoolvärviga, kangale moodustati aga taimedest ja teokarpidest pilt. Nagu mere kohal ikka, lendavad ka randa kujutaval pildil linnud – pimedate ühingu meistrite valmistatud linnukujulised punutised.

“Päris kajakat ju pildile panna poleks saanud,” ütles Ester Labo naljatades.

Kümned ja kümned teokarbid kinnitas tekstiilist alusele Mari-Ann-Carolin Westholm. “Kasutasin kuuma liimi püstolit,” selgitas ta.

“Olen Kuressaare keskust külastades ikka vaadanud, et sein klienditeenindajate selja taga on nii tühi,” lausus Invaru klienditeenindusosakonna juht Kadri Tiido. “Meie kliendid on öelnud, et meie keskus on pärast remonti väga kena, aga seintel võiks midagi ilusat olla, ja ise oleme sama meelt,” ütles Kuressaare keskuse abivahendispetsialist Margit Juht. “Suur ja tühi seinapind mõjub ju väga kurvalt. Nüüd saame seinale teose, mis rõõmustab nii külastajate kui ka meie endi silma.”

Et just Saaremaa puuetega inimeste koda võiks kunstiteose loomise oma hooleks võtta, oli  Invaru juhatuse idee.

Erivajadustega inimeste loodud kunstiteosed kaunistavad ka teisi Invaru esindusi. Näiteks on Tartu esinduse suure akrüülmaali autorid Tartu Maarja kooli lapsed. Tallinnas Mustamäel asuvas esinduses eksponeeritakse aga abivahendeid kasutava kunstniku Kalju Jõesaare maale.

Liikumis-, hooldus- ja põetusabivahenditele spetsialiseerunud Invarul on kokku kümme esindust üle Eesti, mida külastab igal kuul enam kui 10 000 abivajajat. 

Lisaks nõustamisele esindustes aitavad terapeudid ja tehnikud leida abivajajatele sobivaid lahendusi ning abivahendite töökojas tehakse abivahendite hooldust ja remonti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles