Enim käivad haigena tööl toitlustajad ja juhid

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: pxhere.com

Ehkki haigena tööl käivate inimeste osakaal on aasta-aastalt langenud, leidub siiski neid ametikohti, mille esindajad riskivad enda ja teiste tervisega varasemast rohkem.

Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee uuris töövõtjatelt viiendat aastat, kas nad on haigena tööl käinud. Kui 2013. aastal oli tõbisena tööl käimine väga levinud ja koguni 95% uuringus osalenutest vastas, et vaatamata haigusele läksid nad ikkagi tööle, siis tänavu langes haigena tööl käivate töötajate osakaal 81 protsendile.

“Levinumad põhjused haigena tööl käimiseks on kindlasti soov vältida palgakaotust, kuid ka tunnetus, et teisiti jääb töö lihtsalt tegemata,” kommenteeris uuringut CVKeskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. “On hea tõdeda, et pea iga viies tööandja hüvitab palga ka esimestel haiguspäevadel, mis annab töötajatele selge signaali, et ka tööjõupuuduse valguses on töötaja tervis haigena töörügamisest märksa olulisem.”

Auväärt lisas, et vastutustundlikult käituv tööandja, kes loob keskkonna, kus töötaja ei pea tundma survet haigena tööl käia, on ka tööturul kõrgelt hinnatud. Kindlasti tasub töökeskkonnaga seotud soodustused juba tööpakkumisel selgelt välja tuua.

Kui vaadata uuringu tulemusi valdkondade lõikes, siis käivad kõige enam haigena tööl toitlustuses töötavad inimesed, koguni 90% selle valdkonna töötajatest ei jää tõbisena ennast koduseinte vahele ravima.

Teisel kohal on selles arvestuses juhid, kellest lausa 88% ilmub tööle ka haige olles.

Need on ka kaks ainsat valdkonda, kus võrreldes eelmise aasta uuringu tulemustega on haigena tööl käimine kahanemise asemel hoopis kasvanud. Keskmisest enam käivad tõbisena tööl ka assistendid, finantstöötajad, müügiinimesed, transpordi- ja logistikatöötajad ning ehituses ja kinnisvara valdkonnas tegutsejad.

Kõige vähem käivad haigena tööl infotehnoloogia, tööstuse ja tootmise ning mehaanika ja tehnika valdkonna inimesed. CVKeskus.ee haigena tööl käimise uuringus osales 2019. aastal 2047 töövõtjat erinevatest töövaldkondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles