Suurvesi püüab pilke Saaremaalgi

Aare Laine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LOODUSE RÜPPE: Kanuumatku saab Saaremaalgi ette võtta.
LOODUSE RÜPPE: Kanuumatku saab Saaremaalgi ette võtta. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Nasva mehe Hillar Lipu sõnul ei pea loodushuvilised saarlased viienda aastaaja – nagu Soomaa suurvee kohta tavatsetakse öelda – nägemiseks tingimata mandrile sõitma.

Eile oma kanuud jõest kaldale tõmmates ütles loodusemees Lipp, et just praegu on õige aeg Saaremaa veekogudele loodust imetlema minna.

“Kõigepealt soovitan ma kanuuga Nasvalt väljudes suuna Suurlahe poole võtta või Mullutu lahe poole sõita. Suvega võrreldes avaneb seal praegu hoopis teistsugune pilt. Niisugust avarat vetevälja näeb ainult praegu,” rääkis Lipp.

Veel soovitab ta retke Tori jõel. Upa poolt allavoolu mere poole liikujale avaneb suurepärane vaade. 

Aastakümneid nii siseveekogudel kui ka mereteedel matkanud Lipp imetles hiljaaegu Tori jõel Laadjala kandis nähtut. “Andrus Sepa talu lähistel avanes meile varakevadel lausa uskumatu vaade – missugune veteväli. Ei pea kusagile kaugemale sõitma. Saaremaa loodus pakub avastamisrõõmu küllaga,” kutsus Hillar Lipp inimesi looduse rüppe.

Veel märkis harrastusornitoloog Lipp, et matkajad saavad sellistel retkedel vaadelda kallastel toimetavaid rändelt saabunud linde, metsaveerel kepsutavaid metskitsi ja teisi loomi. “Igal aastaajal on oma võlud. Inimestele meeldib ehk rohkem suvel loodusesse minna, aga ka praegu saab ilusaid vaateid nautida,” tõdes Lipp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles