LUGEJA KÜSIB: Tööandja ei taha lõpparvet välja maksta, mida teha?

Saarte Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pxhere.com

Sain jaanuaris töövaidluskomisjonilt otsuse, millega mõisteti tööandjalt minu kasuks välja saamata jäänud lõpparve summas 1500 eurot. Tööandja ise komisjoni istungile kohale ei tulnud, aga otsuse on ta kätte saanud.

Olen tööandjalt nüüd mitu korda küsinud, et millal ta ära maksab, aga tema ütles, et teda komisjoni otsus ei huvita ja tema maksta ei kavatse. Mida ma edasi pean tegema?

Vastab Meeli Miidla-Vanatalu, tööinspektsiooni peadirektori asetäitja ennetuse ja õiguse alal:

Töövaidluskomisjoni otsuse tegemisest ja osapooltele kättetoimetamisest on möödunud juba üle 30 päeva ning küsimusest võib järeldada, et tööandja ei ole samas asjas kohtusse pöördunud. See tähendab, et töövaidluse lahendamise seaduse mõistes on töövaidluskomisjoni otsus jõustunud ning kui tööandja seda vabatahtlikult ei täida, saab otsusega pöörduda sundtäitmise alustamiseks kohtutäituri poole.

Jõustunud töövaidluskomisjoni otsus on võrdväärne kohtu otsusega ja see on pooltele täitmiseks kohustuslik ehk komisjoni otsus ei ole suvaline dokument ning seda saab vabatahtlikult täitma asuda ka ilma jõustumismärketa. Jõustumismärke lisamine ongi eelkõige vajalik juhtudel, kui teine pool töövaidluskomisjoni otsust vabatahtlikult täitma ei asu.

Selleks, et töövaidluskomisjoni otsusega pöörduda kohtutäituri poole, tuleb läbida järgmised sammud:

1. Taotleda töövaidluskomisjonilt otsusele jõustumismärget. Taotluse vormi saab tööinspektsiooni kodulehelt.

2. Enne jõustumismärke lisamist kontrollib töövaidluskomisjon kohtutelt üle, ega samas töövaidlusasjas pole alustatud kohtumenetlust. Kui kohtutelt on vastus saadud ehk on kindel, et komisjoni otsus jõustus, siis lisatakse otsusele jõustumismärge.

3. Jõustumismärke võib väljastada elektrooniliselt töövaidluskomisjoni juhataja või sekretär, kes lisab sellele oma digitaalallkirja.

4. Pärast jõustumismärke saamist saab inimene pöörduda talle sobiva kohtutäituri poole, et alustada otsuse täitemenetlust. Infot kohtutäiturite kohta leiab.

Täpsemalt saab töövaidluskomisjoni pöördumise võimalustest ja komisjoni otsuse täitmisest lugeda inspektsiooni kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles