Kihelkonnal tahetakse koolimaja uueks luua

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kihelkonna kool

Kihelkonna kooli hoolekogu ja osavallakogu näevad tulevikus koolimaja Abaja kompleksi puhkeala osana. Laste sündide suundumus tekitab tulevikus ka vajaduse lasteaias ühe lisarühma avamiseks.

Kihelkonna koolimaja puhul nähakse tulevikus vana koolimaja uuendamist, selmet uus ehitada. Osavallakogu arutas Saaremaa vallavolikogu palvel oma viimasel istungil pikalt koolihoone ja üldisemalt hariduseluga seotud plaane. Oma arvamuse olid edastanud nii kooli hoolekogu kui ka haridusarutelude töögrupp. Mõlemad olid esitanud oma visiooni koolimajas vajalikest ruumidest. 

Vallavalitsuse vallavaranõunik Argo Miller oli nende plaanide kohaselt koostanud osavallakogule ka koolihoone ligikaudse uuendamise maksumuse, mille suurusjärk oleks 2,1 miljonit eurot. Uue, kuid väiksema hoone ehitamise maksumus võib hinnanguliselt olla samas suurusjärgus.

Koolimaja uuendamist ei ole vallal siiski veel niipea plaanis. 2022. aastani kehtivas eelarvestrateegias ei ole selliseid summasid kuskilt võtta. Osavallakogu liikmed olid eri meelt selles osas, kas jääda vaid hoone uuendamise juurde või uurida ka uue hoone ehitamise varianti. 

Lammutama hakata pole mõistlik. 
- Karl Teär 

Osavallakogu liige Leevi Naagel avaldas arvamust, et uuel hoonel võiksid olla väiksemad ülalpidamiskulud. Seevastu Taavi-Aadu Ait ja Jaen Teär olid seisukohal, et kuna uue ehitamiseks ei ole kindlasti nii suurt summat kuskilt võtta, tuleks lähtuda ikkagi vana hoidmisest ja uuendamisest.

Karl Teär nentis osavallakogu istungit juhtides, et 41-aastane Kihelkonna koolimaja on Saaremaal üks uuemaid ning seda lammutama hakata pole mõistlik. Põhjenduseks tõi ta, et koolikompleks on ka ainulaadne ja palju võimalusi pakkuv. 

Lisaks koolile ja lasteaiale on seal raamatukogu, spordisaal ja söökla, mis on kogukonnale väga olulised. Samas jätkub erinevaid võimalusi väljas tegutsemiseks. Keset loodust asuv Kihelkonna kool on Teäri arvates ka üks parimaid laagripaiku Saaremaal. Tema näeks oma sõnul tulevikus koolikompleksi ühendamist lähedalasuva Abaja piirkonnaga, kus on loomisel ujumisrand, sadam ja puhkeala. Praeguse hoone ülalpidamiskulud on ca 40 000 eurot aastas, mis ei ole nii kallis, et peaks uue maja ehitamisele mõtlema. “Pigem võiks arendada praegust hoonet ja parandada ning juurde luua ümbritseva keskkonna lisaväärtusi,” seisab osavallakogu protokollis Teäri arvamus.

Hoolekogu esindajate sõnul on lapsevanemad avaldanud arvamust mõlema variandi kohta, enam pooldatakse siiski vana maja uuendamist. Osavallakogu otsustas vallavolikogule saata selgituseks hoolekogu koostatud analüüsi ja ettepanekud koolimaja võimaliku tuleviku ja ruumiplaneeringu kohta. Hoolekogu märkis ka, et 5–10 aasta vaates on laste sündide suundumust vaadates võimalus, et tuleb avada ka üks lisarühm lasteaias.

Uue maja finantsanalüüs otsustati hääletuse tulemusena tellimata jätta.

Karl Teär märkis lisaks, et Abaja projekt on käima lükatud ning praegu plaanitakse see kõik detailplaneeringuga siduda ülejäänud alaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles