Raul Vinni: Kurbmäng Salmel

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Kui juba vallas tegevustoetuste jagamisel “lennuki pealt raha loopimiseks” läks, oleks võinud ka Salmele turismiinfopunkti tarbeks mõned pakid visata,” leiab Saarte Hääle ajakirjanik Raul Vinni.

Salme laevaleid on seni Saaremaa selle sajandi sündmuste tipus. Palju selliseid asju, mis maailmas oleks nii palju kõlapinda saanud, vastu panna ei ole. Sellest on kirjutanud maailma kuulsaimad ajakirjad ja seda kajastanud teada-tuntud telekanalid. See on teinud Saaremaa maailmas kordi kuulsamaks ja tuntumaks kui ükskõik milline muu turismiüritus või objekt.

Tegelikult on Salme laevaleidu üsna vähe Saaremaa kui sihtkoha müügi vankri ette rakendatud. Turismiinfo oleks see koht, kus niigi Salmele tulevaid inimesi harida ka ülejäänud Saaremaa või Sõrve osas. Rääkimata sellest, et tänu Sõrve sääre tuletorni avamisele on Salmest saanud Saaremaa suurima turistide läbivooluga asulaid. Öeldakse, et kus on, sinna tuleb juurde. Salme puhul tasuks just sellest juhinduda.

Kole kurvaks teeb see, et jälle leitakse esmalt põhjus, miks ühte või teist asja ei saa teha. Selle asemel, et lihtsalt ära teha.

Salmel turismiinfopunkti avamise probleemide puhul tuuakse põhjuseks, et sealset turismiinfot korraldab mittetulundusühing. Käesolevast aastast kehtiva MTÜ-de toetamise korra järgi ei ole võimalik anda toetust mittetulundusühingu personalikulude katteks. 

Meenutades vaid mõned nädalad tagasi toimunud tegevustoetuste “poti” mitmesaja tuhande eurose sisu jagamist, tundub see väide suisa kurbnaljakas.

Siis otsustati poole mängu pealt reegleid muuta ning anti väga palju raha projektidele, millel ei olnud tegevustoetuse põhimõtetega mitte mingit pistmist. On ju tegevustoetuste jagamise olulisim alus see, et antud summa peaks tagama ühe või teise organisatsiooni jätkusuutlikkuse ja kestvuse. Salme turismiinfopunkti puhul enam täpsemalt sõnastada ei saa. Kurb küll, aga vaevalt leiab suvel mõne inimese, kes tahaks hirmsasti tulla turismiinfot jagama selle eest töötasu saamata. Rääkimata sellest, et töötasu, mida Salme turismiinfo jagajad seni saanud on, oligi nende endi nõusolekul pigem sümboolne.

Seega – kui juba vallas tegevustoetuste jagamisel lennuki pealt raha loopimiseks läks, oleks võinud mõned pakid ka Salmele visata. Ja usutavasti oleks hea projektikirjutaja jällegi selle väikese palgaraha kuskile teisele reale kirjutanud. Neid skeemitamisi on nähtud küll ja küll ning nagu elu näitab, siis saab ka nii vägevaid asju ette võtta. Summa on ju tegelikult üsna marginaalne.

Kole kurvaks teeb see, et jälle leitakse esmalt põhjus, miks ühte või teist asja ei saa teha. Selle asemel, et lihtsalt ära teha. Nui neljaks, see on oluline asi ja nii või teisiti me teeme selle ära!

Kui loodi Visit Saaremaa, peeti suuri plaane ja vaieldi vihaselt. Üks mõte, mida ikka ja jälle välja öeldi, oli see, et Saaremaa peaks olema kaetud väikeste infopunktide võrgustikuga, mis kuuluksid Visit Saaremaa katuse alla. Sama juttu räägiti siis, kui tekkis Saaremaa vald. Juttudeks need jutud on jäänud. Tulemust ei ole. Ehk ongi nüüd viimane aeg kätte võtta ja ka see korda teha.  

Omavalitsuse huvi peaks olema ennast tutvustada ja müüa. Aktiivse turismihooaja alguseni on jäänud veel paar kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles