Suure Lennu kaar Kaalis

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmeteist aastat tagasi Virumaalt Ebaverest alguse saanud traditsiooni järgides süüdati reede õhtul Lennart Meri 90. sünniaastapäeva tähistamiseks lõkked Suure Lennu kaare trajektooril Ebaverest Kaalini. 

Kirjanik ja Eesti Vabariigi president (1992–2001) Lennart Meri pidas Kaali meteoriidikraatreid unikaalseks looduseimeks ja vaatamisväärsuseks.

Päevakohase kontserdikavaga esinesid peakraatri vallil süüdatud lõkke juures Kaali kooli õpilased. Omaloomingulise luuletusega astus publiku ette III klassi õpilane Epp Kristel Tuisk. Tsitaate suurmees Lennart Meri kõnedest ja kirjapandust luges kooli direktor Kristine Järsk.

President Meri 1995. aastal toimunud Saaremaa visiiti meenutas endise Pihtla valla kunagine vallavanem Tõnu Hütt. Saaremaa vallavanem Madis Kallas rääkis president Meri kirjanduslikust pärandist. 

Meri loomingust tõstis omavalitsusjuht esile raamatut “Hõbevalge”, milles autor väidab, et küllap on Saaremaa see paljuotsitud müütiline Ultima Thule. Kallase arvates võiks üha enam populaarsust koguva Ultima Thule maratoni distants tulevikus läbida ka Kaali kraatrivälja.

Kaali kompleksi arendaja Alver Sagur märkis, et ilmataatki soosib suure riigimehe sünniaastapäeva. “Nii ilusat ilma pole varasematel aastatel siin Kaalis Lennart Meri mälestuslõkke tegemise ajal olnud,” rõõmustas Sagur.

Lõkkeplatsilt kutsus Sagur inimesed Kaali trahterisse kaetud laudade äärde.

“Kirjanik Lennart Meri käis Kaalis mitu korda. Presidendina oli ta oma kõrgetele külalistele ise teejuhiks. Kaali kraatrit tutvustas ta Taani kuningannale Margrethe II-le, Soome Vabariigi presidendile Tarja Halonenile ja teistelegi,” toonitas Tõnu Hütt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles