Kopteriplats kipub kole kalliks

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
SIIA EI SAA: Sellele platsile, kuhu kopter praegu hädapärast maandub, uut rajada ei saa.
SIIA EI SAA: Sellele platsile, kuhu kopter praegu hädapärast maandub, uut rajada ei saa. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare haigla taha rajatava kopteriplatsi plaanitav maksumus on koos maksudega 360 000 eurot, mis on algselt plaanitust kümme korda kallim.

Kopteriplatsi rajamise ajab muu hulgas kalliks see, et pinnase tõttu tuleb teha hulgaliselt toestamistöid. Lähiajal peaks Saaremaa vallavalitsuses selguma, kas on mingeid võimalusi platsiala nihutada.

Seitse aastat tagasi kirjutas Saarte Hääl, et erinevatel hinnangutel läheb kopteriplatsi rajamine maksma ca 40 000 eurot. Tõsi,  tollal ei olnud tehtud täpsemaid projekte ning pakutav maksumus toetus subjektiivsetele hinnangutele. 

Kopteriplatsi rajamisega tegelev vallavalitsuse ehitusinsener Madis Pihel ütleb, et siis olid ka asjaolud teised ja needki on ajapikku muutunud. Esialgse plaani kohaselt oleks kopteriplats rajatud teise koha peale, kus on parem pinnas. See võimalus ei läinud käiku kopterite maandumist reguleerivate tingimuste ning ka kohapealse planeeringuvaidluse tõttu. Olgugi et tänaseks on projekt valmimisjärgus, tuleb erinevate ametkondade poolt ikka ja jälle täiendusi.

“Kalliks ajab asja see, kuhu ta on planeeritud ja milline on aluspind,” tõdeb valla ehitus- ja planeerimisosakonna juht Rein Kallas. Olude illustreerimiseks toob ta ühe näite. Platsi jaoks planeeritud maal on neli meetrit savist pinnast. Selleks et 35 sentimeetri paksune ja 256 ruutmeetri suurune betoonist väljak omal kohal püsiks, on vaja kuni paepinnaseni ulatuvaid vaiasid. Lisaks tuleb ümber tõsta vee- ja kanalisatsioonitrassid.

Madis Pihel lisab, et ka kopteriplatsidele esitatavad nõuded muutuvad pidevalt. Nii on praegu ühed nõuded, kuid juba on teada, et aastaks 2020 muutuvad nõuded karmimaks. Seega tuleb ehitada juba neid silmas pidades.

“Kalliks ajab asja see, kuhu ta on planeeritud ja milline on aluspind.”

-Rein Kallas

Rein Kallase sõnul on vallavalitsuses küll hanke läbiviimise otsus tehtud, kuid käiku pole seda veel antud ning ka tema ei oska öelda, mis täpselt saama hakkab. Samamoodi ei ole keegi kindel, kas plaanis ettenähtud 360 000 eurost piisab või minnakse hankega lõhki. “Kogemus näitab, et juhtumeid on seinast seina. Mõni hange tuleb odavam, mõni kallim,” ütleb Kallas. Vallal on olemas katuserahana saadud 200 000 eurot ning ülejäänu tuleb leida oma taskust.

Kallase sõnutsi on arutatud ka seda, et ehk annaks platsi nihutada ning lähiajal seda võimalust ka vaetakse. Nihutamine tähendaks omakorda seda, et ehitus lükkuks jällegi aasta või rohkem edasi. “Nihutamine nõuaks uut planeeringut,” selgitab Kallas. 

Siiski on mõlemad mehed seda meelt, et kui platsi saaks rajada tugevamale pinnasele, teeks see ehituse tunduvalt odavamaks. Näide on olemas Kihnu kopteriplatsi näol, mis on paremal pinnasel ja tunduvalt odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles