RAINER PAENURK: Suurbritannia turg on keeruline, kuid ahvatlev

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SPETSIAALSELT BRITTIDELE: Saaremaal valmivaid kohukesi tutvustas Andressa Oliveira.
SPETSIAALSELT BRITTIDELE: Saaremaal valmivaid kohukesi tutvustas Andressa Oliveira. Foto: Rainer Paenurk

Saaremaa väiketootjate öko- ja mahetooted on välisturgudel konkurentsivõimelised, kinnitavad Saare arenduskeskuse eestvedamisel üht Euroopa suuremat loodus- ja ökotoodete messi Londonis külastanud ettevõtjad.

Messil osales 22 ettevõtjat üle kogu Eesti, neist Saaremaa ettevõtjaid kümme. Nende seas näiteks Saaremaa džinni ja tooniku tootja Lahhentagge OÜ, siirupite ja šokolaadide meister Metakor OÜ, Wöseli õunasiidriäädika tootja Öselwise OÜ, looduskosmeetika Tilk valmistaja Green Valley Ventures OÜ, samuti Hoia Homespa tootesari HTM Karolin OÜ-lt ning Saaremaa kadakasiirup ja -tooted A-Orbu OÜ-lt.

Rainer Paenurk.
Rainer Paenurk. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Arenduskeskuse juhi Rainer Paenurga sõnul oli messikülastuse eesmärk tootearenduslike ideede ja kontaktide kogumine, oma toodete konkurentsivõime testimine ning ekspordivõimaluste otsimine.

Kõige esinduslikum väljapanek oli tema sõnul toidusektoris, kus olid võimsalt esindatud vegantooted. “Põnevamate leidudena võib nimetada kullalaastudega mineraalvett, vetikakrõpse, orgaanilisi lemmikloomakrõbinaid, pastast joogikõrsi, tuunikalakonserve, millel kalaga seost pole – näeb välja nagu kala, maitseb nagu kala, kuid puudub kalalõhn ja -liha,” kirjeldas Paenurk.

Oma üllatuseks leidsid saarlased messilt ka Saaremaa. Saaremaa Delifoodis toodetud ja piirkonnamärgist EHTNE kandvad kohukesed, mis Suurbritannia turul kannavad nime YAAR – nordic quark bar (põhjala juustuke – eesti k). Samuti oli esindusliku stendiga väljas Saaremaa ja Tõlluste mõisaga seotud looduskosmeetika bränd Natura Siberica.

Veenduti, et meie väiketootjate tootevalik on rikkalik.

- Rainer Paenurk

Ettevõtjate tagasiside oli positiivne. “Veenduti, et meie väiketootjate tootevalik on rikkalik ning igati konkurentsivõimeline ka välisturgudel,” tähendas Paenurk. 

Muu hulgas leiti, et tootearenduslikku tööd tuleks teha pakendite ja märgistustega. Euroopa turul omavad suurt tähtsust kõikvõimalikud sertifikaadid ja kvaliteedimärgised. Et kanda Euroopa Liidu öko- või vegantähist, tuleb läbida sertifitseerimisprotseduur, mille tingimustest kinnipidamist hiljem kontrollitakse.

Mitmed osalejad leidsid messilt potentsiaalseid edasimüüjaid, sobiva tooraine tarnijaid ning said aimu, millised on võimalused tootmisprotsessi optimeerimiseks pakendamise ja sildistamise seadmetega, mida messil presenteeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles